Pages

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Οι Απεικονίσεις του HIV δείχνουν πως ένας θανατηφόρος ιός μπορεί να είναι όμορφος.


Για εκείνους από εμάς που δεν είμαστε επιστήμονες, μια εικόνα ενός ιού δεν είναι αναγκαστικό να έχει κάποιο νόημα. Ποιά πλωτή σφαίρα είναι ένα υγιές κύτταρο; Και ποιά είναι ο πραγματικός ιός; Η CGSociety πρόσφατα κάλεσε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν απεικονίσεις του HIV ιού στο αίμα και οι νικήτριες φωτογραφίες είναι παράλληλα εκπαιδευτικές και όμορφες. Οι Απεικονίσεις του HIV δείχνουν ότι ένας θανατηφόρος ιός μπορεί να είναι και όμορφος.

Σε συνεργασία με την Autodesk, οι ερευνητές Graham Johnson και Arthur Olson ζήτησαν από δίαφορους σχεδιαστές να δημιουργήσουν εικόνες, βίντεο ή φωτογραφίες του ιού. Στους σχεδιαστές δόθηκε ένα cellPack μοντέλο του HIV στο αίμα και τους παρείχαν ένα ισχυρό app το οποίο ονομάζεται autoPACK για να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν εικόνες στον υπολογιστή. Η πρόκληση; Δείξτε τον ιό με ένα τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να σχετίζονται με αυτό, ήτε συναισθηματικά, πνευματικά, πολιτικά, κλπ.

Ο πολύχρωμος, σαν στοιχειμένος σχεδιασμός του Ουκρανού σχεδιαστή Alexey Kashpersky κέρδισε το διαγωνισμό. Αρχικά ζωγραφίστηκε με το χέρι, στη συνέχεια μεταφράστικε στο autoPACK και έγινε πιο τρισδιάστατο χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο που ονομάζεται Z-brush. Λέει:

"Μετά από λίγο καιρό συνειδητοποίησα ότι είχα αλλάξει κάπως την αρχική «σωστή» μορφή του ιού HIV, με γνώμονα την καλλιτεχνική υπερβολή, δεδομένου ότι δεν ήθελα απλά να απεικονίσω ένα μοντέλο αλλά και να εκφράσω τη μορφή και το σχήμα στο βάθος του προβλήματος.Τελικά αποφασίσα να σταματήσω σε αυτό. Συνειδητά αποφασίσα να κάνω και μια καλλιτεχνική υπερβολή, αλλά γνωρίζοντας ότι η δουλειά μου μπορεί να προκαλέσει μια αμφιλεγόμενη αντίδραση από σεβαστούς κριτές. Επειδή ξέρουν πώς πραγματικά μοιάζει ο HIV !"
 
Τα έργα του - τα οποία μπορείτε να δείτε παρακάτω είναι πολύ όμορφα. Το οποίο όμως είναι παράξενο, λαμβάνοντας υπόψη τη θανατηφόρα φύση του ιού HIV.





 GreekMedNews.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου