Pages

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Οι ελλείψεις φαρμάκων ταλαιπωρούν τους πολίτες

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι τουλάχιστον 30 σκευάσματα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια των φαρμακείων. Όπως ωστόσο δήλωσε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κ. Γιάννης Τούντας στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων τα κενά καλύπτονται από φάρμακα της ίδιας κατηγορίας.

Πάντως, ο ΕΟΦ δεσμεύτηκε ότι έως την Δευτέρα και με συνεργασία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου θα έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Οργανισμού ειδικός οδηγός που θα προειδοποιεί τους γιατρούς και τους ασθενείς για τις ελλείψεις και θα προτείνειεναλλακτικές φαρμακευτικές θεραπείες.
Η απόφαση αυτή ελήφθη χτες σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς. Εκεί ενημερώθηκε από τους αρμόδίους ότι ο ΕΟΦ έχει στην διάθεσή του σήμερα τις πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών για τον Οκτώβριο, καθώς και τις παράλληλες εξαγωγές που έγιναν τον ίδιο μήνα.
Βάσει αυτών των δεδομένων εάν διαπιστωθούν παρατυπίες - όπως π.χ. ότι οι πωλήσεις των φαρμακευτικών εταιρειών είναι περιορισμένες -θα αποδοθούν ευθύνες,δεδομένηςτης υποχρέωσης της φαρμακοβιομηχανίας. να ενημερώνειτρεις μήνες πριν για όποιεςμεταβολές που οδηγούν σε περιορισμό της διαθεσιμότητας του φαρμάκου.
Επιπλέον, για τα φάρμακα που έχουν κανονικές πωλήσεις, θα ελεγχθούν οι φαρμακαποθήκες που κάνουν παράλληλες εξαγωγές και όπου βρεθεί να εξάγονται φάρμακα που είναι σε έλλειψη θα επιβάλλεται προσωρινή απαγόρευση εξαγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου