Pages

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2012

Γιατί ο καφές δεν είναι τόσο νόστιμος όσο θεσπέσια και αν μυρίζει.

Για πολλούς αποτελεί το πρώτο αποκορύφωμα της ημέρας, ακριβώς όταν τo χρειάζονται περισσότερο: η μυρωδιά του φρέσκου καφέ να μυρίζει μέσα στο σπίτι νωρίς το πρωί.
Αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως έχουν λύσει το μυστήριο, γιατί ο καφές δεν είναι τόσο  νόστιμος όσο καλά μυρίζει.


 
Η πράξη της κατάποσης του ποτού στέλνει ένα ξεσπάσμα του αρώματος μέχρι το πίσω μέρος της μύτης από το εσωτερικό του στόματος, ενεργοποιώντας μια «δεύτερη αίσθηση της όσφρησης» στον εγκέφαλο που είναι λιγότερο δεκτικός στην γεύση, προκαλώντας μια εντελώς διαφορετική και λιγότερο ικανοποιητική αίσθηση.

 
Αντίθετα, ορισμένα τυριά μυρίζουν αποκρουστικά, αλλά έιναι νόστιμα, επειδή η μυρωδιά τους φαίνεται να είναι πιο ευχάριστη για μας κατά τη διέλευση από τη μύτη, εξήγησαν
ειδικοί.
Μιλώντας στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστήμης στο Aberdeen ο καθηγητής Barry Smith, του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, είπε: "Έχουμε δύο αισθήσεις της όσφρησης".

 
"Μια αίσθηση είναι όταν εισπνέετε τα πράγματα από το περιβάλλον μέσα σας, και η άλλη είναι όταν ο αέρας βγαίνει από εσάς μέχρι το ρινικό πέρασμα και εκπέονται έξω από την μύτη."

 
Το φαινόμενο οδηγεί στο γεγονός ότι, αν και έχουμε τους αισθητήρες στη γλώσσα μας, ογδόντα τοις εκατό του τι σκεφτόμαστε ως γεύση, το αντιλαμβανόμαστε στην πραγματικά μέσω των υποδοχέων όσφρησης στη μύτη μας.

Οι υποδοχείς, οι οποίοι μεταδίδουν μηνύματα στον εγκέφαλό μας, αντιδρούν σε οσμές διαφορετικά, ανάλογα με την κατεύθυνση που κινούνται μέσα μας.


Σκεφτείτε ένα δύσοσμο  τυρί σαν το "Epoisses", είπε ο καθηγητής Smith. "Μυρίζει σαν το εσωτερικό του αθλητικού παπουτσιού ενός εφήβου. Αλλά τη στιγμή που θα είναι στο στόμα σας, και αντιμετωπίζετε την οσμή από τη μύτη, στην αντίθετη κατεύθυνση, θα σας φανεί νόστιμο.

"Κατόπιν υπάρχει και το παράδειγμα όταν η μυρωδιά δεν ταιριάζει σε άλλη κατεύθυνση. Η μυρωδιά του φρέσκου καφέ είναι απολύτως θαυμάσια, αλλά δεν είστε, πάντα λίγο απογοητευμένοι όταν το δοκιμάσετε;"

Μόνο δύο γνωστά αρώματα - της σοκολάτας και λεβάντας - ερμηνεύονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είτε εισέλθουν στην μύτη από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. 

Στην περίπτωση του καφέ, η γεύση παρεμποδίζεται επίσης από το γεγονός ότι οι 300 από τις 631 χημικές ουσίες που συνδυάζονται για να σχηματίσουν το πολύπλοκο άρωμά του, εξουδετερώνονται από το σάλιο, προκαλώντας την αλλαγή στη γεύση πριν την κατάποση, πρόσθεσε ο καθηγητής Σμιθ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου