Pages

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Πρώτη επιτυχής εγκατάσταση του αιθουσαίου εμφυτεύματος στον άνθρωπο


Τρεις ασθενείς έλαβαν πρόσφατα τα πρώτα αιθουσαία εμφυτεύματα, μια τεχνητή εκδοχή του αιθουσαίου συστήματος που μας βοηθά να διατηρoύμε την ισορροπία μας. Δύο ασθενείς έλαβαν τα μοσχέυματά τους στο Maastricht University Medical Center στην Ολλανδία, ενώ στον τρίτο ασθενή η εμφύτευση έγινε στο Hôpitaux Universitaires de Genève, Ελβετία. Όλες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Η αρχιτεκτονική του αιθουσαίου εμφυτεύματος θυμίζει πολύ
εκείνη των κοχλιακών εμφυτευμάτων: έχει ένα εξωτερικό τμήμα που καταχωρεί τις κινήσεων της κεφαλής και το οποίο μπορεί να στερεώνεται στην κεφαλή και ένα εσωτερικό μέρος που συνδέεται με τα άκρα των νεύρων. Το εξωτερικό μέρος περιέχει γυροσκόπια και επιταχυνσιόμετρα και έναν μικροεπεξεργαστή που επεξεργάζεται τις μετρήσεις και μεταδίδει τα αποτελέσματα προς το εσωτερικό μέρος το οποίο έχει ηλεκτρόδια που είναι συνδεδεμένα με το ακουστικό νεύρο.

Οι δύο ομάδες, που εργάζονται μαζί, χρησιμοποίησαν μια ελαφρώς διαφορετική προσέγγιση: στο Μάαστριχτ τα ηλεκτρόδια συνδέθηκαν στα ημικυκλικά κανάλια του αιθουσαίου συστήματος, ενώ στην Γενεύη τα ηλεκτρόδια συνδέθηκαν έξω από το αιθουσαίο σύστημα. Όλα τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι πρωτότυπα τα οποία αναπτύχθηκαν από την Medel, έναν γνωστό κατασκευαστή κοχλιακών εμφυτευμάτων. 

Το εμφύτευμα έχει αναπτυχθεί κυρίως για ασθενείς με αμφίπλευρη αιθουσαία απώλεια αντανακλαστικών. Είναι όμως ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε αν τα εμφυτεύματα λειτουργούν όπως σχεδιάστηκαν, κάτι που θα καταστεί σαφές κατά τις προσεχείς εβδομάδες εφόσον γίνουν όλες οι απαραίτητες μικρορυθμίσεις. Προηγούμενες μελέτες σε ζώα, εντούτοις, ήταν επιτυχείς στην αποκατάσταση της ισορροπίας με παρόμοια εμφυτεύματα, οπότε τα αποτελέσματα από αυτά τα πρώτα εμφυτεύματα σε ανθρώπους είναι πολυαναμενόμενα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου