Pages

Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μέϊζερ: Τα ξεχασμένα ξαδέλφια των Λέιζερ, Βγαίνουν από το Κρύο (VIDEO)


Τα Λέιζερ (ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας) έχουν αλλάξει πολλά με απρόβλεπτους τρόπους στην ιατρική κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, καθώς η τεχνολογία έχει τελειοποιηθεί και οι νέες εφαρμογές για αυτήν έχουν ανακαλυφθεί. Τα Μέιζερ από την άλλη πλευρά, ή (ενίσχυση μικροκυμάτων με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας), είναι στην πραγματικότητα μεγαλύτερης ηλικίας έναντι των λέιζερ, αλλά
ακόμα να δούμε την πρακτική τους χρήση έξω από το εργαστήριο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πάνω από πενήντα χρόνια οι επιστήμονες ήταν σε θέση να τους λειτουργίσουν μόνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία ή πίεση, και συνήθως μέσα σε ισχυρά μαγνητικά πεδία.
Συνήθως, ένας πυρήνας ρουμπινιού χρησιμοποιούνταν εντός του οποίου τα μικροκύματα αναπηδούν, παρέμβαιναν και ενισχύονται, αλλά το περιβάλλον που απαιτείται δεν θα μπορούσε εύκολα να αντιγραφεί για μια εμπορευματοποιημένη συσκευή. Τώρα, οι ερευνητές από το National Physical Laboratory της Μεγάλης Βρετανίας και Imperial College του Λονδίνου ανέπτυξαν ένα μέϊζερ το οποίο αντί του ρουμπινιού χρησιμοποιεί p-terphenyl ντοπαρισμένο με pentacene, ένα υλικό που διεγείρεται σε θερμοκρασία δωματίου και πίεση, χωρίς κανένα εξωτερικό μαγνητικό πεδίο. Η ομάδα πιστεύει ότι αυτή η τεχνολογία θα δεί μερικές από τις πρώτες εφαρμογές της στη διαγνωστική ιατρική, κάτι που θα είμαστε σίγουρα ενθουσιασμένοι να το αναφέρουμε.
VIDEO:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου