Pages

Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

"Femto-Φωτογραφία" απο τον Ramesh Raskar, TED Talks (VIDEO)


Στο TEDGlobal τον Ιούνιο, ο Ramesh Raskar, ένας καθηγητής του MIT, περιγράφεται ένα καινοτόμο είδος της φωτογραφίας που ο ίδιος αποκαλεί "femto-φωτογραφία». Femto-φωτογραφία χρησιμοποιεί ειδικές κάμερες οι οποίες μπορούν να συλλάβουν τις εικόνες σε τρισεκατομμύρια καρέ ανά δευτερόλεπτο, τόσο γρήγορα, ώστε μπορεί κανείς να παρατηρήσει την κίνηση του φωτός μέσα από
ένα μέσο. Αλλά η femto-φωτογραφία είναι πολύ πιο χρήσιμη από τη δημιουργία εκπληκτικών έργων τέχνης. Λόγω του εξαιρετικά ευαίσθητου και περίπλοκου κυκλώματος μέσα σε αυτό το είδος των καμερών, ο Raskar και η ομάδα του ήταν σε θέση να τις μετατρέψουν σε κάμερες οι οποίες μπορούν να κοιτάξουν γύρω από γωνίες.

Αυτή η εκπληκτική τεχνολογία θα μπορούσε να έχει απεριόριστες εφαρμογές στην πλοήγηση αυτοκινήτων, στον σχεδιασμό διάσωσης και την ρομποτική, ο Raskar σκέφτεται πως η femto-φωτογραφία θα μπορούσε επίσης να γίνει η επόμενη νέα ιατρική απεικονιστική μέθοδος. Οραματίζεται ένα νέο τύπο του ενδοσκοπίου, που δεν θα διέσχιζε τις αρτηρίες ή το παχέος εντέρό σας, όπως ένα φίδι, αλλά θα έπερνε στιγμιαίες εικόνες από ένα μόνο σημείο του σώματος, χρησιμοποιώντας femto-φωτογραφία για να κοιτάξει γύρω από τις διάφορες πτυχές και χώρους.

VIDEO:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου