Pages

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Το DNA σολωμού για την αποθήκευση δεδομένων

Είναι καλός καπνιστός, κατ'ευθείαν επάνω στη σχάρα με λίγο λεμόνι και βούτυρο, ή τυληγμένος σε σούσι. Και τώρα, χάρη στους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tsing Hua της Ταϊβάν και το Karlsruhe Institute of Technology στη Γερμανία, ο σολώμός είναι επίσης καλός ανάμεσα σε δύο ηλεκτρόδια. Χρησιμοποιώντας νανοσωματίδια
αργύρου, ένα ζευγάρι ηλεκτροδίων και ένα λεπτό στρώμα DNA του σολωμού, οι ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα “write-once-read-many-times”(WORM) συσκευή αποθήκευσης δεδομένων που νομίζουν πως θα μπορούσε τελικά να οδηγήσει σε αντικατάσταση του πυριτίου.


Η συσκευή τους δουλεύει βασικά με βάση τον τρόπο που συμπεριφέρονται τα άτομα αργύρου μέσα σε ένα λεπτό στρώμα του DNA του σολωμού. Ρίξτε υπεριώδες φως σε ένα τέτοιο σύστημα και τα άτομα αργύρου θα μαζευτούν σε νανοσωματίδια εντός της ταινίας του DNA. Προσθέστε ηλεκτρόδια και στις δύο πλευρές της ταινίας, και θα έχετε μια οπτική συσκευή αποθήκευσης δεδομένων.

Πώς λειτουργεί : Όταν δεν υπάρχει (ή υπάρχει ελάχιστο) φορτίο που διέρχεται από τη συσκευή, μόνο χαμηλής έντασης  ρέυμα (ή καθόλου) επιτρέπεται να περάσει μέσα από τη συσκευή (το οποίο είναι λογικό).
Αυτό δημιουργεί στη συσκευή την κατάσταση "off". Εάν σταδιακά αυξάνουμε την τάση, ωστόσο, η συσκευή δεν είναι σε θέση να διατηρήσει μεγαλύτερη επιβάρυνση. Δηλαδή, μέχρι να φτάσετε σε ένα ορισμένο όριο τάσης (περίπου 2,6 βολτ), σημείο στο οποίο η συσκευή μεταβαίνει ξαφνικά σε υψηλή αγωγιμότητα με καλή διατήρηση της εν λόγω κατάστασης.

Αυτή η ικανότητα εναλλαγής πάνω από ένα ορισμένο όριο τάσης δημιουργεί δύο διαφορετικές "off" και "on" καταστάσεις,οι οποίες μπορούν  να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση δεδομένων όπως και κάθε άλλη οπτική συσκευή δεδομένων. Και οι αλλαγές στην αγωγιμότητα είναι ουσιαστικά μη αναστρέψιμες, που σημαίνει πως αν γίνει αυτή η εναλλαγή, η συσκευή θα παραμείνει σε αυτή τη αγώγιμη κατάσταση (είτε on ή off). Το οποίο σημαίνει οτι, θα μπορούμε να γράψουμε κάτι στην DNA-βασισμένη συσκευή αποθήκευσης και να ανακτήσουμε την πληροφορία αργότερα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου