Pages

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Νάνο-Βιο-Επίδεσμος που σταματάει την αιμοραγεία σχεδόν ακαριαία

Η αιμορραγία  στο πεδίο της μάχης - μακριά από τους θαλάμους τραυματιών και μονάδων εντατικής θεραπείας που θα μπορούσαν να σώσουν τις ζωές τους - είναι ένα σενάριο με το οποίο οι στρατιώτες απλώς πρέπει να ζουν με (και με οποιονδήποτε τρόπο να το αποφύγουν). Αλλά χάρη σε μια νανοκλίματική σημαντική ανακάλυψη στο ΜΙΤ,
οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να μειωθουν σημαντικά.


[ Thrombin A clotting agent already found in the blood, thrombin is being layered onto sponges that can stop bleeding almost immediately. ]  Wikimedia 

Οι ερευνητές εκεί έχουν δημιουργήσει μια επίστρωσησε νανοκλίμακα η οποία μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σχεδόν ακαριαία, χρησιμοποιώντας ένα παράγοντα πήξης που ήδη βρίσκεται φυσιολογικά στο αίμα.

Ένας παράγοντας που ονομάζεται θρομβίνη, μπαίνει σαν επικάλυψη σε σφουγγάρια που μπορούν εύκολα να συσκευσκευαστούν από στρατιώτες και ιατρικό προσωπικό στο πεδίο της μάχης και έχει σχήμα ώστε να ταιριάζει ακριβώς για οποιοδήποτε είδος του τραύματος. Οι προ-επικάλυψη στα σφουγγάρια είναι μια πολύ μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις παραδωσιακές γάζες, οι οποίες είναι περιορισμένες στη δυνατότητά τους να σταματήσουν κάθε είδους αιμορραγία. Οι επίδεσμοι προφανώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλά μέρη του σώματος (για παράδειγμα τον λαιμό), και άλλοι επίδεσμοι με κόλλες ,που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία έχουν σχεδιαστεί για τις εργασίες προετοιμασίας της πληγής στο πεδίο τηςμάχης, έχουν την δικία τους πολυπλοκότητα και μειωνεκτήματα.

Η θρομβίνη, από την άλλη πλευρά, χρησιμοποιείται ήδη από το σώμα για να σταματήσει η αιμορραγία.Επίσης τα δημόσια νοσοκομεία ήδη την χρησιμοποιούν, αλλά είναι σε υγρή μορφή, έτσι τα σφουγγάρια πρέπει να διαποτίζονται αμέσως πριν από την εφαρμογή στην πληγή, το οποίο το καθιστά ανέφικτο για το πεδίο της μάχης. Το σφουγγάρι του MIT απ’την άλλη χρησιμοποιεί ένα σπρέι-σε βιολογική νανοκλίμακα επίστρωση με εναλλασσόμενα στρώματα της θρομβίνης και ταννικό οξύ, το οποίο δημιουργεί μια ταινία που περιέχει ένα μεγάλο ποσό της λειτουργικής θρομβίνης με διάρκεια ζωής που την καθιστά ιδανική για να πακεταριστεί στο πεδίο μάχης. Και οι δύο ουσίες έχουν ήδη εγκριθεί από το FDA, λένε οι ερευνητές, που σημαίνει ότι τα σφουγγάρια μπορούν να βρουν γρήγορα το δρόμο τους για ευρύτερη χρήση.

Αυτή είναι μια καλή είδηση για τους στρατιώτες και ενδεχομένως, καλά νέα για όποιον έχει υποστεί ένα τραύμα μακριά από το τμήμα έκτάκτων περιστατικών. Το εργαστήριο του MIT εργάζεται τώρα σε ένα σφουγγάρι που συνδυάζει την πήξης του αίματος με μια αντιβιοτική επίστρωση σε ένα σφουγγάρι, για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, ακόμη και ως επίδεσμος για να σταματήση την αρχική αιμορραγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου