Pages

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Τα ψυχεδελικά ναρκωτικά δεν κάνουν τους ανθρώπους τρελούς, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σε αντίθεση με ό'τι ορισμένες εκστρατείες κατά των ναρκωτικών σας κάνουν να πιστέυετε, η χρήση οξέων κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να σας κάνει καταθλιπτικό ή ψυχωτικο. Στην πραγματικότητα μια νέα μελέτη διαπιστώνει πως τα ψυχεδελικά μπορούν πράγματι να σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία.

 
Δύο νευροεπιστήμονες από το Norwegian University of Science and Technology διερεύνησαν συσχετισμούς μεταξύ χρόνιας χρήσης ψυχεδελικών ουσιών και της ψυχικής υγείας με δεδομένα από την Εθνική Έρευνα για τη χρήση ναρκωτικών και την υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περισσότερο από 13 τοις εκατό απο τους 130.152 τυχαία επιλεγμέννων συμμετέχοντων στην έρευνα ανέφεραν ότι είχαν κάνει χρήση ψυχεδελικών όπως το LSD, τη ψιλοκυβίνη, τη μεσκαλίνη και πεγιότ, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η ψυχεδελική χρήση δεν συσχετίστηκε σημαντικά με την ψυχολογική τους κατάσταση, ούτε λάμβαναν ούτε χρειάζονταν ψυχική θεραπεία ή είχαν ψυχιατρικά συμπτώματα.

Οι χρήστες ψυχεδελικών ουσιών ήταν πιθανότερο να είναι νεότεροι, άγαμοι και άνδρες, σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Αυτοί πιθανότατα να έχουν χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα των παράνομων ναρκωτικών και έχουν δηλώσει ότι απολαμβάνουν την ανάληψη κινδύνων. Αλλά ήταν πιο απίθανο να έχουν μόνιμη κατάθλιψη, άγχος ή ψύχωση, ως αποτέλεσμα της χρήσης των ναρκωτικών. Η μελέτη επίσης δεν βρήκε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για τις LSD αναδρομές στο παρελθόν ή ψευδαισθήσεις.


Οι ερευνητές βρήκαν κάποιες συσχετίσεις μεταξύ ψυχεδελικών χρηστών και ελάχιστου ποσοστού νοητικής υστέρησης, χαμηλότερα ποσοστά ψυχολογικής δυσφορίας, της ψυχικής αγωγής και των ψυχοφαρμάκων. Όμως, προειδοποίηση: Οι συσχετίσεις ήταν στατιστικά αρκετά αδύναμες και επειδή ήταν μια αναδρομική ερευνητική μελέτη, δεν μπορούσαν να καθορίσουν αν ήταν ένα αιτιώδης αποτέλεσμα. "Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να αντανακλούν ευεργετικά αποτελέσματα της ψυχεδελικής χρήσης, σχετικά καλύτερης αρχικής ψυχικής υγείας μεταξύ των ανθρώπων που χρησιμοποιούν ψυχεδελικά ή έστω και αν κάνουν πολύ σπάνια χρήση των ουσιών. Επιπλέον, "δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο ότι η χρήση των ψυχεδελικών μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία για ορισμένα άτομα ή ομάδες, αυτό ίσως αντισταθμίζεται σε επίπεδο πληθυσμού από την θετική επίδραση στην ψυχική υγεία των άλλων," σύμφωνα με τη μελέτη.
 
"Τα πάντα έχουν κάποιες δυνατότητες για αρνητικές επιπτώσεις, αλλά η  χρήση των ψυχεδελικών θεωρείται γενικά πως ενέχει πολύ μικρό κίνδυνο για το άτομο και την κοινωνία", δήλωσε σε ανακοίνωση τύπου ο κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας Pal-Ørjan Johansen. "Τα ψυχεδελικά μπορούν να προκαλέσουν προσωρινά συναισθήματα άγχους και σύγχυσης αλλά τα ατυχήματα που οδηγούν σε σοβαρό τραυματισμό είναι εξαιρετικά σπάνια."

Τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι η ψυχεδελική χρήση δεν είναι γενικά επικίνδυνη και μπορεί πραγματικά να έχει πολλές θεραπευτικές εφαρμογές. Μελέτες έχουν δείξει τα ναρκωτικά, όπως το LSD και η ψιλοκυβίνη μπορεί να έχουν τη δυνατότητα θεραπείας διαταραχών όπως του μετα-τραυματικού στρες, το άγχος και τον αλκοολισμό.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο PLoS ONE αυτή την εβδομάδα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου