Pages

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Τι συμβαίνει αν βάλετε το κεφάλι σας σε έναν επιταχυντή σωματιδίων.

Σήμερα έμαθα τι συμβαίνει όταν κάποιος χώνει το κεφάλι του σε έναν επιταχυντή σωματιδίων...


Ο Anatoli Petrovich Bugorski, ένας Ρώσος επιστήμονας που έχει τη διάκριση του μοναδικού ατόμου που έβαλε ποτέ, το κεφάλι του σε ένα ενεργό επιταχυντή σωματιδίων. Συγκλονιστικό αλλά επίσης κατάφερε να επιβιώσει από τη δοκιμασία και υπ όψιν πολλών, βγήκε χωρίς να έχει πάθει πολύ μεγάλη ζημιά.

Ο Bugorski ήταν ερευνητής στο Ινστιτούτο Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Protvino, σε συνεργασία με τον Σοβιετικό επιταχυντή σωματιδίων: Τον Synchrotron U-70.

Στις 13 Ιουλίου 1978, ο Bugorski έλεγχε μια δυσλειτουργία σε ένα κομμάτι του εξοπλισμού. Όπως ήταν ξαπλωμένος πάνω από το κομμάτι του εξοπλισμού, αυτός έβαλε το κεφάλι του μέσα στο τμήμα του επιταχυντή όπου περνούσε η δέσμη των πρωτονίων. Όπως ανέφερε, είδε μια λάμψη που ήταν "πιο φωτεινή από χίλιους ήλιους» αλλά δεν αισθάνθηκε κανέναν πόνο όταν συνέβη αυτό. 

Η δέσμη ήταν περίπου στα 2000 gray καθώς εισήλθε στο κρανίο του Bugorski και περίπου 3000 gray, όταν εξήλθε από την άλλη πλευρά. Ένα «gray» είναι μια μονάδα ενέργειας στο SI που απορροφάται από την ιονίζουσα ακτινοβολία. Ένα gray είναι ίσο με την απορρόφηση ενός joule ενέργειας ακτινοβολίας από ένα χιλιόγραμμο ύλης. Ένα παράδειγμα όπου αυτό χρησιμοποιείται, είναι συνήθως σε ακτίνες-Χ. Για αναφορά, η απορρόφηση πάνω από 5 gray οποτεδήποτε χρονική στιγμή, οδηγεί σε θάνατο μέσα σε 14 ημέρες. Ωστόσο, κανείς δεν είχε βιώσει ποτέ πριν ακτινοβολία υπό τη μορφή μιας δέσμης πρωτονίων που κινείται περίπου με την ταχύτητα του φωτός.
 
Όπως μπορείτε να δείτε από την εικόνα, η δέσμη μπήκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού του Bugorski και βγήκε δίπλα από τη μύτη του. Αμέσως μετά από αυτό που συνέβη, το αριστερό μισό του προσώπου του πρήστηκε πέραν αναγνωρίσεως. Ο Bugorski οδιηγήθηκε στο νοσοκομείο για να μελετηθεί λεπτομερώς καθώς αυτό ήταν κάτι που ποτέ πριν δεν είχε συμβεί και έτσι τον παρακολουθούσαν στενά, περιμένοντας με σιγουριά από αυτόν να πεθάνει μέσα σε λίγες ημέρες το πολύ.

Παρά το γεγονός ότι η ακτίνα του διαπέρασε το μυαλό του, η νοητική του ικανότητα παρέμεινε ίδια όπως και πριν. Τα λίγα αρνητικά μειονεκτήματα που είχε για την υγεία του δεν ήταν απειλητικά για την ζωή του. Έχασε την ακοή του στο αριστερό αυτί και βίωνε έναν συνεχή ενοχλητικό θόρυβο από τότε. Το αριστερό μισό του προσώπου του, σιγά-σιγά έμεινε παράλυτο κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ετών. Επίσης νιώθει σημαντικά πιο κουρασμένος με την πνευματική εργασία, αν και πήγε να πάρει το διδακτορικό του μετά από αυτό το περιστατικό. Οι υπόλοιπες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν περιστασιακές κρίσεις απουσίας και αργότερα τονικοκλονικοί σπασμοί, αν και αυτές δεν εμφανίζονται αμέσως.
 Anatoli Petrovich Bugorski

Η πιο περίεργη παρενέργεια που προσκόμισε εξαιτίας αυτού, έχει να κάνει με το πρόσωπό του. Κοιτάζοντας τον Bugorski τώρα, θα δείτε το δεξί μισό του προσώπου του να μοιάζει με ένα κανονικό ριτιδιασμένο γέρο αλλά το αριστερό μισό του προσώπου του να μοιάζει σαν να είχε παγώσει στο χρόνο, πριν από 19 χρόνια. Προφανώς το Botox δεν μπορεί να συγκριθεί με την δέσμη πρωτονίων σε έναν επιταχυντή σωματιδίων στην διακοπή των ρυτίδων. 

Bugorski πήρε το διδακτορικό του μετά από αυτό το περιστατικό και εργάστηκε ως επιστήμονας για πολλά χρόνια. Το 1996, έκανε αίτηση για άτομα με ειδικές ανάγκες ώστε να λάβει φαρμακευτική αγωγή για την επιληψία του δωρεάν αλλά απορρίφθηκε. Επίσης, προσπάθησε να κάνει τον εαυτό του διαθέσιμο στους δυτικούς ερευνητές αλλά δεν ήταν σε θέση να αντέξει οικονομικά και αναγκάστηκε να φύγει από το Protvino.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου