Pages

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2013

Οι επιστήμονες τελικά μπορούν να ξεχωρίσουν παράλυτο και συνειδητό εγκέφαλο χρησημοποιόντας μαγνήτες.

Το σύνδρομο του εγκλεισμού (Locked-in syndrome) , όπου ένα άτομο με πλήρη λειτουργία του εγκεφάλου είναι παγιδευμένο σε ένα εντελώς παράλυτο σώμα, είναι ένα από τα πιο εξοργιστικό (και τρομακτικά) προβλήματα της Νευρολογίας.
Οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν αγωνιστεί για χρόνια ώστε να καθιερώσουν έναν αντικειμενικό τρόπο για να καθορίζουν το επίπεδο της συνείδησης, χωρίς να απαιτείται από τους ασθενείς να εκφραστούν μέσα από κάποια μορφή της κίνησης των μυών. Η νέα έρευνα μπορεί να δώσει τη λύση, με μια τεχνική που κβαντοποιεί (ποσοτικοποιεί) απευθείας την εγκεφαλική δραστηριότητα με μέτρηση της απόκρισής της σε ένα μαγνητικό πηνίο.
 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ενεργά νευρικά περάσματα στον εγκέφαλο μπορεί να ερεθιστούν κρατώντας ένα μαγνητικό πηνίο δίπλα στο κρανίο του ασθενούς. Με τη ποσοστιαία μέτρηση των απαντήσεων του εγκεφάλου σε αυτή την ηλεκτρική ώθηση σε συνειδητό, ασυνείδητο και εγκλεισμένο ασθενή, δώθηκε η δυνατότητα να δημιουργηθεί μία κλίμακα 0 έως 1. Ένα σκορ μεγαλύτερο από 0,44 δείχνει συνείδηση​​, ενώ ενδείξεις κάτω του 0,31 δείχνουν ένα ασυνείδητο εγκέφαλο.

Ενώ αυτή η τεχνική έχει δοκιμαστεί μόνο σε μια μικρή ομάδα ασθενών, η ποσοτικοποίηση της συνείδησης θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην ικανότητά μας για  καλύτερη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Και αυτό στην τελική θα μπορούσε να δώσει στους γιατρούς ένα αξιόπιστο εργαλείο για τον καθορίσμο αν ένας εγκέφαλος είναι παράλυτος ή συνειδητός και τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο του ασθενούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου