Pages

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Σύντομαι θα είναι δυνατή η μεταμόσχευση κεφαλής, διαβάστε πως...

Τουλάχιστον ένας Ιταλός επιστήμονας είναι εντελώς και απολύτως σοβαρός για το ότι οι μεταμοσχεύσεις ανθρώπινων κεφαλών θα μπορούσαν σύντομα να είναι δυνατές. Πώς στο διάολο;


Σε ένα νέο έγγραφο, ο Δρ Sergio Canavero, ένα μέλος της ομάδας Turin Neuromodulation, ασχολείται με το πώς οι επιστήμονες έχουν πειραματιστεί με τις μεταμοσχεύσεις κεφαλιών σε ζώα για περισσότερα από 40 χρόνια. Αλλά αυτοί οι  Frankenstein γιατροί ποτέ δεν ολοκλήρωσαν το τελικό στάδιο της σύνδεσης του νωτιαίου μυελού του το ενός σώματος στο νωτιαίο μυελό του άλλου. Ο Canavero νομίζει πως έχει βρει τη λύση:

"Το μεγαλύτερο τεχνικό εμπόδιο σε [μια μεταμόσχευση κεφαλιού] είναι φυσικά η επανασύνδεση των νωτιαίων μυελών του δότη (D) 's και του αποδέκτη (R)' s . Είναι άποψή μου ότι η τεχνολογία μόλις τώρα υπάρχει για μια τέτοια σύνδεση .... Μερικές μέχρι τώρα χωρίς καμία ελπίδα για επιβίωση του ασθενούς επεμβάσεις,μπορούν να επωφεληθούν από μια τέτοια διαδικασία."
Μία μεταμόσχευση κεφαλής -- δεν πρέπει να συγχέεται με την εξίσου τρελή μεταμόσχευση εγκεφάλου -- περιλαμβάνει αποκεφαλισμό και την επανατοποθέτηση σε ένα οργανισμό δότη. Υποθετικά, είναι μια λύση για τετραπληγικούς οι οποίοι αντιμετωπίζουν εκτεταμένη ανεπάρκεια οργάνων. Δεν πρόκειται να βοηθήσει τα άτομα να περπατήσουν ξανά, αλλά πείτε πως τα σώματά τους αποτύγχαναν να λειτουργήσουν φυσιολογικά και οι εγκέφαλοί τους εξακολουθούσαν να λειτουργούν κανονικά. Η μεταμόσχευση κεφαλής θα είναι η τελευταία λύση.

Ο Canavero χρησιμοποιεί το παράδειγμα του επιστήμονα Robert White απο το Case Western Reserve για την περίπτωσή του. Το 1970, ο White ολοκλήρωσε μια μεταμόσχευση κεφαλής σε πιθήκους Rhesus. Ήταν γενικά επιτυχημένο -- ο πίθηκος αποδέκτης ήταν σε θέση να ακούσει, να γευτεί, είχε όσφρηση και όραση. Επέζησε όμως για λίγο μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης.

Ωστόσο η διαδικασία είναι απίστευτα επικίνδυνη. Και οι δύο ασθενείς πρέπει να είναι στο ίδιο χειρουργείο, οι κεφαλές για να μεταμοσχευθούν πρέπει να ψυχθούν σε θερμοκρασία μεταξύ 55 και 59 βαθμούς Φαρενάιτ (12.7 - 15 βαθμούς Κελσίου) . Ο δότης πρέπει, επίσης, να ψύχεται και να τοποθετήται κάτω από καρδιακή ανακοπή. Οι χειρούργοι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για να συνδέσουν το κεφάλι, μόλις γίνει αυτό, η καρδιά του σώματος του δότη μπορεί να επανεκκινηθεί και το υπόλοιπο των συστημάτων του σώματος να αναζωογονηθεί. Εν ολίγοις, θα πρέπει να σε θανατώσουν και να σε παγώσουν προκειμένου να γίνει η μεταμόσχευση κεφαλής.
  
Το τελικό και σημαντικότερο βήμα είναι η επανασύνδεση του νωτιαίου μυελού. Αυτό το βήμα δεν έχει καν αποπειραθεί ποτέ, για αυτόν το λόγο αυτό είναι κάτι πολύ θεωρητικό. Ωστόσο ο Canavero επικαλείται ένα πείραμα  της προηγούμενη εβδομάδας από το Case Western Reserve και της Cleveland Clinic, όπου οι επιστήμονες κατάφεραν να κόψουν και να επανασυνδέσουν το νωτιαίο μυελό σε αρουραίους με μέτρια επιτυχία. Οι αρουραίοι ήταν σε θέση να ουρήσουν και πάλι, αλλά δεν μπορούσαν να περπατήσουν με επιτυχία. Ο Canavero λέει πως αυτό είναι δυνατόν να γίνει και στον άνθρωπο, κόβοντας τα καλώδια με ένα σούπερ κοφτερό μαχαίρι, στη συνέχεια μηχανικά συνδέοντας το νωτιαίο μυελό ενός ατόμου προς τον νωτιαίο μυελό του άλλου, συντήκοντάς τους με τη χρήση ενός πλαστικού, όπως η γλυκόλη πολυαιθυλενίου.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου