Pages

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Γιατί οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες;

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους λόγους του «χάσματος» μεταξύ των δυο φύλων και δίνει απάντηση στο «αιώνιο» ερώτημα, γιατί τελικά οι άνδρες δεν καταλαβαίνουν τις γυναίκες.

Η μελέτη των επιστημόνων του Πανεπιστημιακόύ Νοσοκομείο LWL, στο Μπόχουμ της Γερμανίας, αποκαλύπτει ότι το ένστικτό των ανδρών δεν βοηθά καθόλου στο να «αποκρυπτογραφήσουν» τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο γυναικείος εγκέφαλος..
Στο πείραμα που πραγματοποίησαν φαίνεται πως οι άνδρες που κοιτάζουν φωτογραφίες ανθρώπινων ματιών, ενστικτωδώς μαντεύουν καλύτερα την ψυχική διάθεση του ατόμου που απεικονίζεται όταν αυτό είναι άντρας και όχι όταν πρόκειται για άτομο του αντίθετου φύλου.
Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS One», στη μελέτη τους συμμετείχαν 22 άνδρες – όλοι ανύπαντροι και ηλικίας 21 έως 52 ετών.
Οι εθελοντές κοιτούσαν φωτογραφίες ματιών, καθώς υποβάλλονταν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.
Οι μισές από τις φωτογραφίες απεικόνιζαν γυναικεία μάτια και οι άλλες μισές ανδρικά, ενώ κάθε μία εξέφραζε συναισθήματα θετικά, αρνητικά ή ουδέτερα.
Καθώς οι εθελοντές κοιτούσαν μία-μία τις φωτογραφίες, έπρεπε να διαλέγουν ανάμεσα σε δύο λέξεις που περιέγραφαν την ψυχική διάθεση των ματιών. Ωστόσο, δεν είχαν καμία πληροφορία εάν η φωτογραφία που έβλεπαν αφορούσε γυναίκα ή άντρα.
Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, οι εθελοντές κατόρθωναν με πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια να διαισθάνονται την ψυχική διάθεση των ανδρικών ματιών παρά αυτή των γυναικών.
Ακόμη, όταν κοιτούσαν τις φωτογραφίες των ανδρικών ματιών, η αμυγδαλή του εγκεφάλου τους (είναι μία δομή που συσχετίζεται με τα συναισθήματα) ενεργοποιούταν περισσότερο απ' όσο όταν κοιτούσαν γυναικεία μάτια.
Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη μελέτη που καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα είχαν ανακαλύψει πρόσφατα ότι οι άνδρες έχουν την τάση να παρερμηνεύουν τα θετικά μηνύματα από τις γυναίκες, εκλαμβάνοντας συχνά τη φιλικότητά τους ως ερωτικό κάλεσμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου