Pages

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Τα Malware είναι "ανεξέλεγκτα" στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα των νοσοκομείων

Η ιατρική τεχνολογία στηρίζεται όλο και περισσότερο στην υπολογιστική δύναμη για τον εξορθολογισμό της διαδικασίας της υγειονομικής περίθαλψης. Αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα:  η ηλεκτρονική ιατρική τεχνολογία είναι όλο και πιο ευάλωτη σε μολύνσεις κακόβουλου λογισμικού και κανείς δεν κάνει τίποτα γι 'αυτό.


Σε μια πρόσφατη κυβερνητική επιτροπή, οι ειδικοί εξήγησαν πώς οι ιοί και το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να φράξουν τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και να τα θέσουν εκτός λειτουργίας. Αν και δεν έχουν συνδεθεί θάνατοι ή τραυματισμοί με το κακόβουλο λογισμικό, το πρόβλημα φαίνεται να επιδεινώνεται, αναφέρει το Technology Review.

Το πρόβλημα είναι ότι, η ιατρική τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία συχνά χρησιμοποιεί τα Windows και το λογισμικό είναι κλειδωμένο: δηλαδή οι κατασκευαστές της συσκευής δεν θα το τροποποιήσούν, ή ακόμη και να επιτρέψουν στο νοσοκομείο να το ενημερώσει ή να το αναβαθμίσει. Δεδομένου ότι πολλές από τις συσκευές που είναι πλέον δικτυωμένες με όλα τα νοσοκομεία και με τη σειρά τους συνδέονται με το Διαδίκτυο, δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός για να αποφευχθεί ένα νέο malware το οποίο επηρεάζει τις συσκευές.Ο Kevin Fu, ένας επιστήμονας πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, Amherst, εξηγεί στο περιοδικό Technology Review:

"Θεωρώ ότι αυτό είναι ασύλληπτο γεγονός.Τα συμβατικά malware είναι ανεξέλεγκτα σε νοσοκομεία, λόγω των ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούν unpatched λειτουργικά συστήματα. Υπάρχει λίγη προσφυγή για τα νοσοκομεία, όταν ένας κατασκευαστής αρνείται να επιτρέψει OS ενημερώσεις ή ενημερωμένες έκδοσεις κώδικα ασφαλείας."

Η αλυσιδωτή συνέπεια είναι ότι οι συσκευές μπορούν να σταματήσουν να λειτουργούν σωστά. Ενώ αυτό είναι ένας μία απλή ενόχλιση για τον προσωπικό σας υπολογιστή, είναι ένα εντελώς πιο σοβαρό θέμα σε ένα νοσοκομείοMark Olson, διευθύνων σύμβουλος της ασφάλειας πληροφοριών στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη, εξηγεί στο περιοδικό Technology Review:

«Δεν είναι ασυνήθιστο για αυτές τις συσκευές, για λόγους που δεν κατανοούμε πλήρως, να φτάσουν  σε σημείο όπου δεν μπορούν να καταγράψουν και να παρακολουθούν τα δεδομένα ... Ευτυχώς, πάντα έχουμε ένα εναλλακτικό μοντέλο, επειδή χειριζόμαστε υψηλού κινδύνου ασθενείς. Αυτοί βρίσκονται στην ΜΕΘ όπου υπάρχει κάποιος για να τους παρακολουθεί εκεί. Αλλά εάν χρειαστεί να απομακρυνθούν έκτακτα σε άλλο ασθενή, υπάρχει ένα χρονικό παράθυρο όπου τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά."

Ο λόγος για τον οποίο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, είναι διότι η ρύθμιση για την ιατρική ασφάλεια  στα ιατρικά όργανα είναι θολή, στην καλύτερη περίπτωση. Από τις εκθέσεις της Δευτέρας, στο περιοδικό Technology Review, η FDA: "επανεξετάζει τη ρυθμιστική της στάση σχετικά με το λογισμικό". Κάτι που φαίνεται πως δεν μπορεί να συμβεί αρκετά σύντομα. [Technology Review]

 Πηγή: greekmednews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου