Pages

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Φαρμακεία: Τραγικές ελλείψεις στην αγορά


Καθημερινή μάχη δίνουν οι ασφαλισμένοι για να βρουν τα φάρμακα τους, εξ΄ αιτίας των τραγικών ελλείψεων στην ελληνική αγορά. Στο μεταξύ, βαθαίνει η κόντρα του κλάδου με την Κυβέρνηση για την διάθεση του βρεφικού γάλακτος και στα σούπερ μάρκετ, με τους φαρμακοποιούς να προτείνουν να ορίζεται
η τιμής τους όπως στα φάρμακα.
Ειδικότερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Θοδωρής Αμπατζόγλου έκρουσε σήμερα τον «κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζοντας ότι από τα ράφια των φαρμακείων λείπουν 32 σκευάσματα πρώτης ανάγκης – από στατίνες και αντιυπερτασικά έως καρδιολογικά, αντιθυρεοειδικά και φάρμακα για την αντιμετώπιση του πάρκινσον.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και οφείλονται σε ανεπαρκή τροφοδοσία της αγοράς από τις εταιρείες και δεν σχετίζονται μόνον με τις διαδικασίες έκδοσης του Δελτίου Τιμών.
Σχετική ανακοίνωση όμως εξέδωσε σήμερα και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ), στην οποία υπογραμμίζεται ότι η εικόνα της φαρμακευτικής αγοράς αγγίζει τα όρια της «υγειονομικής βόμβας», προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση έκδοσης του διορθωμένου Δελτίου Τιμών εντείνει την κατάσταση.
«Οι εταιρείες δεν τιμολογούν, οι φαρμακαποθήκες δεν χορηγούν φάρμακα, τα φαρμακεία είναι άδεια», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Βρεφικό γάλα
Την τιμολόγηση του βρεφικού γάλακτος με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην Ευρώπη, προτείνει ο ΠΦΣ έτσι ώστε να πέσουν οι τιμές στην χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αμπατζόλγου τόνισε σε συνέντευξη Τύπου πως πρέπει τα προϊόντα πρώτης βρεφικής ηλικίας να παραμείνουν στα ράφια των φαρμακείων καθώς αποτελούν υγειονομικά σκευάσματα, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης για επιστροφή του βρεφικού γάλακτος στα ράφια του σούπερ μάρκετ «αντιεπιστημονική και αντιδεοντολική».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε την δρομολόγηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης - εξπρες, μετά την διαπίστωση ότι αυξήθηκαν έως και 20% οι τιμές του βρεφικού γάλακτος τους τελευταίους τέσσερις μήνες, την περίοδο δηλαδή που η πώληση του περιορίστηκε μόνον από τα φαρμακεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου