Pages

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ecstasy: Ένα ναρκωτικό για το οποίο γνωρίζουμε τόσα λίγα! [βίντεο]

Με μισό εκατομμύριο ανθρώπους να παίρνουν Ecstasy κάθε εβδομάδα στη Βρετανία, το τηλεοπτικό κανάλι Channel 4 βρήκε την ευκαιρία να βιντεοσκοπήσει μερικούς από αυτούς σε εκπομπή της Τετάρτης που μας πέρασε με τίτλο Drugs Live: The Ecstasy Trial!
Στόχος της εκπομπής, της οποίας ο παρουσιαστής την χαρακτήρισε ως το τολμηρότερο πρότζεκτ που έχει υλοποιηθεί ποτέ στην ιστορία του καναλιού, ήταν η διεξαγωγή μίας ιατρικής έρευνας σχετικά με τις επιτπώσεις του MDMA (Ecstasy) στον υγιή ανθρώπινο εγκέφαλο.


Παραδόξως, κανείς δεν γνωρίζει επακριβώς πως επενεργεί στον εγκέφαλο, ούτε πόσο επιβλαβές μπορεί να αποδειχθεί η συγκεκριμένη ουσία. Πολλοί επιστήμονες ελπίζουν ότι το αίσθημα ευφορίας που επιφέρει μπορεί να βοηθήσει στην απάλυνση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και των διαταραχών μετα-τραυματικού στρες, από το οποίο πάσχουν συνήθως οι στρατιώτες που επιστρέφουν από τον πόλεμο.
Αφού πρώτα απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας, η εκπομπή χρηματοδοτήθηκε τελικά από το Channel 4, συγκεντρώνοντας επιστήμονες και ειδικούς στην ψυχοφαρμακολογία από διάφορα νοσοκομεία και πανεπιστήμια.

Κάποιοι μάλιστα εξ αυτών αποφάνθηκαν, μετά την επιτόπου τηλεοπτική μελέτη, ότι η χρήση Ecstasy είναι λιγότερο επικίνδυνη απ' ό,τι η ιππασία, με τον ίδιο τρόπο που η χρήση κάνναβης είναι λιγότερο επικίνδυνη απ' ό,τι η κατανάλωση νικοτίνης ή αλκοόλ.
5 από τα συνολικά 25 άτομα που προσφέρθηκαν να λάβουν μέρος στη δοκιμασία εμφανίστηκαν στο στούντιο, αφού πρώτα ο καθένας απ' αυτούς υπεβλήθη σε δύο συνεδρίες σε νοσοκομείο, όπου τους χορηγήθηκε δόση 83mg MDMA.

Στη συνέχεια, τους υπέβαλλαν σε ειδικές εξετάσεις σάρωσης της εγκεφαλικής τους δραστηριότητας, καθώς και σε μαγνητική τομογραφία. Και όσο διαρκούσε η εξέταση, επιστήμονες τους έκαναν ερωτήσεις σχετικά με τη διάθεση και την κατάσταση της μνήμης τους.
Τα άτομα-πειραματόζωα δεν είχαν φυσικά επιλεγεί τυχαία. Ανάμεσά τους βρισκόταν ένας ιερωμένος (ο οποίος ομολόγησε ότι αισθάνθηκε ευφορικός, αλλά απομακρυσμένος από το Θεό), ένας συγγραφέας (ο οποίος παρέμεινε διαυγής, παραπονούμενος ότι δεν «ανέβηκε» όσο θα ήθελε), και ένας πρώην στρατιωτικός (ο μόνος που είχε πολύ άσχημο τριπ, καθώς εμφάνισε συμπτώματα παράνοιας, ένιωθε δυσφορία, ενώ πέρασε ολόκληρη την επόμενη ημέρα στο κρεβάτι).

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κλινικό MDMA – και όχι το κοινό E που μπορεί να προμηθευτεί κανείς στο δρόμο – μπορεί να έχει πολλές θετικές επιπτώσεις, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να είναι κανείς απόλυτα βέβαιος.
Δεν ήταν όμως λίγα και τα αρνητικά αποτελέσματα της έρευνας, όπως η καταγραφή υψηλών επιπέδων ορμονών που συνδέονται με το στρες, ανισορροπίες στην αποδέσμευση σεροτονίνης, μείωση της όρεξης και διαταραχές του ύπνου.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, ένα μεγάλο μέρος του επιστημονικού κόσμου θεωρεί πως είναι ακόμη πολύ λίγα αυτά που γνωρίζουμε για την εν λόγω ναρκωτική ουσία.

Πηγή: Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου