Pages

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Εγχυτήρες φαρμάκων τροφοδοτούμενοι με λέιζερ θα αντικαταστήσουν επιτέλους τις βελόνες (ΒΙΝΤΕΟ)

Μια ομάδα ερευνητών στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σεούλ στη Νότια Κορέα έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα έγχυσης φαρμάκων που χρησιμοποιεί ένα Er: YAG λέιζερ υπερύθρων για να ωθήσει υγρά με περίπου 70 mph (30 μέτρα / sec). Η ροή είναι ελαφρώς ευρύτερη από μια ανθρώπινη τρίχα και σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα, μπορεί να διαπεράσει
το δέρμα σε ένα βάθος μερικών χιλιοστών.

Η συσκευή χρησιμοποιεί το λέιζερ για την παραγωγή μιας φούσκας με υψηλή πίεση ατμό μέσα σε ένα μικρό σάκο νερού, προκαλώντας στο σάκο να διασταλλεί ταχέως. Με τη σειρά του, ένα παρακείμενο διαμέρισμα που περιέχει το υγρό φάρμακο, αναγκάζεται να συσταλλεί και να απελευθερώσει το φορτίο του, μέσω ενός μικροσκοπικού ακροφυσίου. Η ομάδα ελπίζει πως η τεχνολογία τους σύντομα θα οδηγήσει σε ενέσεις χωρής πόνο και τέλος να εξαλείψουν την αιχμοφοβία στην κλινική.

Σε προηγούμενες μελέτες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μήκος κύματος του λέιζερ που δεν απορροφούνταν καλά από το νερό του κινητήριου υγρού, προκαλώντας έτσι τον σχηματισμό μικροσκοπικών ωστικών κυμάτων που διέχεαν την ενέργεια και εμπόδιζαν τον σχηματισμό των φυσαλίδων ατμού. Στη νέα εργασία, ο Yoh και οι συνεργάτεςχρησιμοποιούν ένα λέιζερ με ένα μήκος κύματος 2940 νανομέτρων, το οποίο απορροφάται εύκολα από το νερό. Αυτό επιτρέπει τον σχηματισμό ενός μεγαλύτερης και πιο σταθερής φυσαλίδας ατμού "που επάγει υψηλότερη πίεση, στη συνέχεια επί της μεμβράνης," εξηγεί. "Αυτό είναι ιδανικό για τη δημιουργία της ροής και βελτιώνει σημαντικά τη διείσδυση στο δέρμα."

Παρόλο που και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν αναπτύξει παρόμοιους εγχυτές (injectors), " οι οποίοι είναι μηχανικά καθοδηγούμενοι" χρησιμοποιώντας συσκευές με έμβολα για να αναγκάσουν το φάρμακο να εισχωρήσει μέσα στο δέρμα,το οποίο όμως δίνει λιγότερο έλεγχο πάνω στην δύναμη της εκτόξευσης της ροής και τη δοσολογία του φαρμάκου, λέει ο Yoh . «Ο εγχυτήρας μικρο-ροής καθοδηγούμενος με λέιζερ μπορεί να ελέγξει με ακρίβεια τη δόση και το βάθος της διείσδυσης του φαρμάκου κάτω από το δέρμα. Ο έλεγχος της ισχύος του λέιζερ είναι η σημαντική εξέλιξη σε σχέση με άλλες συσκευές, πιστεύω. "

Ο Yoh, τώρα συνεργάζεται με μια εταιρεία για την παραγωγή χαμηλού κόστους αναλώσημων εγχυτήρων για κλινική χρήση. "Στο άμεσο μέλλον, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε πιο εύκολα να υιοθετηθεί σε περιπτώσεις στις οποίες χρηάζονται μικρές δόσεις των φαρμάκων σε δίαφορα μέρη του σώματος». "Χρηέζεται όμως περαιτέρω εργασία για να εγκριθεί, για σενάρια, όπως μαζικές ενέσεις  εμβολίων στα παιδιά."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου