Pages

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Louise Joy Brown: το πρώτο "παιδί του σωλήνα"



E-mail
Η Louise Joy Brown σε ηλικία δύο χρονών

[Στη φωτογραφία η μικρούλα Louise Joy Brown σε ηλικία δύο χρονών]

25 Ιουλίου 1978, Βρετανία: έρχεται στον κόσμο η Louise Joy Brown, η πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια για τη γέννηση "παιδιού του σωλήνα". Αν και η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψή της ανακοινώθηκε ως θρίαμβος της ιατρική και της επιστήμης, προκάλεσε επίσης πολλά ερωτηματικά για την μελλοντική της χρήση
. Η μεγάλη επιτυχία ανήκει στους Dr. Patrick Steptoe, γυναικολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο του Oldham και τον Dr. Robert Edwards, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, αν και μέχρι το 1977 όλες τους οι προσπάθειες, κατέληγαν σε εγκυμονούσες γυναίκες, μόνο για μερικές εβδομάδες. Η ιδιαιτερότητα και το ενδιαφέρον για την Lesley Brown ξεκίνησε όταν πέρασε επιτυχώς τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης.

Οι Lesley και John Brown ήταν ένα νέο ζεύγος από το Μπρίστολ που για εννιά χρόνια όλες τους οι προσπάθειες έμεναν άκαρπες. Στις 10 Νοεμβρίου 1977, η Lesley υφίστανται την in vitro διαδικασία γονιμοποίησης. Χρησιμοποιώντας ένα λαπαροσκόπειο ο Dr. Steptoe απομακρύνει ένα ωάριο από τις ωοθήκες της Lesley και το δίνει στον Dr. Edwards ο οποίος αναμιγνύει το ωάριο με τα σπερματοτοζωάρια του John.

 Μετά την γονιμοποίηση, κι εφότου το νεοδημιουργηθέν ζυγωτό αρχίζει να διαιρείται μεταφέρεται μετά από 2,5 μέρες στην μήτρα της Lesley (μέχρι τότε οι επιστήμονες περίμεναν το ζυγωτό να φτάσει στο στάδιο των 64 κυττάρων, περίπου μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες). Εννιά ημέρες πριν από την προσδοκώμενη μέρα γέννησης, η Lesley εμφάνισε υψηλή πίεση στο αίμα, με αποτέλεσμα το παιδί να γεννηθεί τελικά με καισαρική τομή: στις 11:47 μ.μ., 25η Ιουλίου του 1978 γεννιέται ένα υγιέστατο κοριτσάκι με μπλε μάτια και ξανθιά μαλλιά, η Louise Joy Brown. Ζυγίζει 2.25 κιλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου