Pages

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Απίστευτα ισχυροί νάνο-μύες απο νήματα νανοσωλήνων άνθρακα με κερί.
























Nano μυϊκές ίνες. Αυτές οι εικόνες ηλεκτρονικού μικροσκόπιου δείχνουν νήματα νανοσωλήνων άνθρακα που έχει απίστευτη αντοχή σε εφελκυσμό. Στην παραπάνω εικόνα δείχνει ένα εξαιρετικά περιτυλιγμένο, νήμα νανοσωλήνων άνθρακα προγεμισμένο με κερί,το οποίο μεγιστοποιεί την αντοχή στην συστολή κατά τη διάρκεια της ενεργοποίησης. Η κάτω εικόνα παρουσιάζει έναν διπλόυ νήματος νανοσωλήνα άνθρακα ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας στροφικός μύς σε έναν κινητήρα. Ευγενική προσφορά του Science / AAAS



Οι τεχνητοί μύες μελλοντικά θα προσφέρουν στα ρομπότ μεγαλύτερη ευελιξία και λιγότερο βάρος από ότι μια κοινή μηχανή, αυτοί διαστέλλονται και συστέλλονται ξανά και ξανά. Αν και υπάρχουν πολλά παραδείγματα φοβερών ρομποτικών και βιονικών πρωτοτύπων, οι τεχνητοί μύες έχουν περιοριστεί από πολλούς παράγοντες, όπως οι χρόνοι απόκρισής τους ή από τις απαιτήσεις ισχύος τους. Πλέον έρχεται ένας νέος μύς νανοΐνών, συνδυάζοντας νανοσωλήνες άνθρακα με κερί, το οποίο θα μπορούσε να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο τεχνητό μυ.

Αυτές οι ίνες νανοσωλήνων μπορούν να σηκώσουν πάνω από 100.000 φορές το βάρος τους και να παράγουν 85 φορές περισσότερη μηχανική ισχύ κατά τη διάρκεια της συστολής σε σχέση με έναν φυσικό μυ του ίδιου μεγέθους, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας και συνεργάτες από την Αυστραλία, την Κίνα, τη Νότια Κορέα, τον Καναδά και τη Βραζιλία.

Η λειτουργεία τους βασίζεται στον συνδυασμό μια κέρινης ουσίας με νήματα από νανοσωλήνες άνθρακα. Το κερί διαστέλλεται σε απόκριση στην θερμότητα (ή τάση) και ο όγκος του νήματος αυξάνεται ενώ το μήκους του μειώνεται. Αυτό συμβαίνει επειδή γίνεται η συστροφή, όπως εξηγεί το δελτίο ειδήσεων από το UT Dallas. Όπως το κερί λιώνει ή στερεοποιείται, αυτο συσπειρώνεται ή διαστέλλεται, δημιουργώντας κίνηση. Το νήμα μπορεί να είναι looped, ραμμένο, πλεκτό ή ότι άλλο κάνεις μπορεέι να δημιουργήσει με νήματα, γι 'αυτό θα μπορούσε να είναι εύκολο να το χρησιμοποιήσουν σε νέους τύπους υφασμάτων. Θα μπορούσαν να σχεδιάστούν κουβέρτες που γίνονται λεπτότερες όταν κάνει ζεστή, ίσως, ή ταπετσαρίες που σας λένε ποιές χημικές ουσίες υπάρχουν στον αέρα. 

Νήματα μυών μπορεί να διατεθούν στην αγορά για μικρούς κινητήρες, λένε οι ερευνητές. Δυστυχώς, δεν θα μπορούν να αντικαταστήσουν εύθραυστα μέρη του ανθρώπου,σύντομα. 

"Αν και είμαστε ενθουσιασμένοι με τις βραχυπρόθεσμες εφαρμογές, αυτοί οι τεχνητοί μύες είναι ακόμα ακατάλληλοι για άμεση αντικατάσταση των μυών στο ανθρώπινο σώμα", δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, UT Dallas, καθηγητής χημείας Ray Baughman.

Το χαρτί που θα δημοσιευθεί αύριο στο περιοδικό Science.
 


ΠΗΓΗ: greekmednews.blogspot.gr

1 σχόλιο:

  1. Οπότε αυτοί οι μύες παράγουν περίπου 85 φορές περισσότερη δύναμη από ότι οι ανθρώπινοι μύες, πράγμα που σημαίνει ένα ανδροειδές περίπου το μέγεθος ενός ενήλικα άνδρα με ένα μυϊκό σύστημα από αυτά τα νήματα θα μπορούσε πιθανότατα να είναι σε θέση να συμπιέσει με δύναμη 10 τόνων.Ως λάτρης των κόμικ,φανταστείτε μια πανοπλία φτιαγμένη από αυτά τα πράγματα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή