Pages

Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Πως να θυμάστε να μην ξεχάσετε.

«Θύμισέ μου να μην ξεχάσω ..." Λέω συχνά στον συγκάτοικό μου. Το φορτιστή του τηλεφώνου μου. Να πάρω μαζί μου το σάντουιτς στην δουλειά. Να πάω τους λογαριασμούς στο ταχυδρομείο.
Ο τρόπος που ο εγκέφαλός μας διαχειρίζεται τη μνήμη ώστε να θυμηθεί κάτι, ονομάζεται προοπτική μνήμη και αποτελεί ένα μυστήριο για τους επιστήμονες. 


Νέα έρευνα ανίχνευσε το πώς ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται την πρόθεση να ενεργήσει σε ένα ορισμένο σημείο στο χρόνο - όπως το να θυμηθούμε να αρπάξουμε κάτι πριν βγούμε έξω από την πόρτα του σπιτιού ή να πάρουμε ένα χάπι σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Τελικά διαπιστώνουμε ότι αυτό περιλαμβάνει δύο διαφορετικές διαδικασίες-σκέψεις του εγκεφάλου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις έβαλαν μερικά άτομα σε ένα fMRI scanner και τους είπαν να οργανώσουν τις λέξεις που προβάλλονταν επάνω σε μια οθόνη, σε διαφορετικές κατηγορίες, με το πάτημα δύο πλήκτρων. Εν τω μεταξύ, έπρεπε να θυμηθούν να πιέσουν και ένα τρίτο κουμπί, αν ένας ειδικός στόχος (είτε μια συγκεκριμένη λέξη ή συλλαβή) εμφανιζόταν.

Οι συμμετέχοντες έδειξαν διαφορετικά πρότυπα ενεργοποίησης του εγκεφάλου, ανάλογα με αυτό που προσπαθούσαν να θυμηθούν. Αν ο στόχος που προσπαθούσαν να εντοπίσουν ήταν σαν τις άλλες λέξεις που έβλεπαν, το να το θυμηθούν αφορούσε μια διαφορετική διαδικασία από ότι όταν ο στόχος ήταν κάτι άσχετο με την κύρια αποστολή τους. 

Όταν ο εν λόγω στόχος ήταν μόνο μια συλλαβή, κάτι που δεν είχε τίποτα να κάνει με την κατηγοριοποίηση των λέξεων πχ.  ("Tor"), οι συμμετέχοντες έπρεπε συνεχώς να υπενθυμίζουν στον εαυτό τους να πιέσει το κατάλληλο κουμπί. Η μέθοδος αυτή ονομάζεται top-down εγκεφαλική διαδικασία. 

Αντιθέτως, όταν ο στόχος ήταν μια πλήρη λέξη  "τραπέζι" --παρόμοια με τις λέξεις που οι συμμετέχοντες ήδη έβλεπαν ως μέρος της κατηγοριοποίησης - οι συμμετέχοντες δεν ήταν υποχρεωμένοι να δώσουν προσοχή τόσο αυστηρά. Αντ 'αυτού, οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν ένα διαφορετικό σύνολο των περιοχών του εγκεφάλου αυθόρμητα για να θυμηθούν να πιέσουν το κουμπί όταν η λέξη εμφανιζόταν στην οθόνη. Επειδή οι ​​συμμετέχοντες έδιναν ήδη την προσοχή σε διαφορετικές λέξεις στην οθόνη, η λέξη "τραπέζι" πυροδότησε μια υπενθύμιση, σαν να αφήνεις κάτι σημαντικό κοντά στην πόρτα ώστε αναγκαστικά να το δείτε καθώς φεύγετε. 

Αυτό σημαίνει ότι δύο διαφορετικές νευρωνικές διαδρομές ελέγχουν τον τρόπο που θυμόμαστε να θυμηθούμε κάτι. Οι ερευνητές γράφουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μια πρακτική προσαρμογή για να κρατήσει τον εγκέφαλο από τη συνεχής υπερφόρτωση, διότι η top-down , προσεγμένη προσέγγιση της μνήμης απαιτεί πολλή εγκεφαλική ισχύ.

Με λίγα λόγια: Η επιστήμη λέει ότι αν πραγματικά δεν θέλετε να ξεχάσετε κάτι όταν φεύγετε από το σπίτι, βάλτε το ακριβώς δίπλα στην πόρτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου