Pages

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Ελπίδα για τον άνθρωπο χωρίς μύτη: Μεγαλώνει μία καινούρια στο μπράτσο του.

Ο βραβευμένος καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής Άλεξ Σεϊφαλιάν έδωσε ελπίδα στον 53χρονο Βρετανό που είχε χάσει τη μύτη του από καρκίνο του δέρματος. Πλέον η καινούρια του μύτη αναπτύσσεται στο
μπράτσο του σε μορφή βλαστοκυττάρων.
Όπως αναφέρει η Βρετανική Telegraph και η Independent, το πρωτοποριακό εγχείρημα έχουν αναλάβει οι επιστήμονες του University College του Λονδίνου, με επικεφαλής τον Σεϊφαλιάν και διαβεβαιώνουν ότι η νέα μύτη θα μοιάζει ακριβώς ίδια με την προηγούμενη, ενώ αισιοδοξούν ότι μπορεί να έχει σε ένα βαθμό να ανακτήσει και την όσφρησή του.
Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να αναπτυχθεί μια νέα μύτη τελείως από το μηδέν και, αν πετύχει, τότε ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην παγκόσμια ιατρική.
Σε πρώτη φάση, οι Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα γυάλινο εκμαγείο της μύτης του άνδρα, που παραμένει ανώνυμος, και την ψέκασαν με ένα ειδικό υλικό, ώστε να σχηματιστεί μια βιολογική «σκαλωσιά» πάνω στην οποία μπορούσαν να προσαρτηθούν τα νέα κύτταρα. Στη συνέχεια, αφαιρέθηκε το γυάλινο εκμαγείο και η «σκαλωσιά» επικαλύφθηκε με εκατομμύρια βλαστικά κύτταρα που, με τη βοήθεια χημικών ουσιών, αναπρογραμματίστηκαν για να αναδημιουργήσουν χόνδρους.
Παράλληλα, οι γιατροί τοποθέτησαν ένα μπαλονάκι κάτω από την επιφάνεια του μπράτσου του άνδρα, ώστε να τεντώσουν το δέρμα για να χωρέσει σε αυτό το σημείο η υπό ανάπτυξη νέα μύτη.η οποία μεγαλώνει σιγά-σιγά πάνω στο χέρι του ασθενούς, αναπτύσσοντας τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και το δέρμα που έχει μια κανονική μύτη.
Σε περίπου τρεις μήνες, η μύτη θα είναι έτοιμη να αφαιρεθεί και χειρουργικά να προσκολληθεί στο πρόσωπο του άνδρα, ενώ το μπράτσο θα επιστρέψει στην κανονική κατάστασή του με τα κατάλληλα ράμματα.
Όπως είπε μάλιστα ο Άλεξ Σεϊφαλιάν, πρότεινε στον άνδρα η νέα μύτη του να είναι απολύτως ίσια και «τέλεια», όμως εκείνος αρνήθηκε και επέμεινε πως ήθελε και η νέα μύτη του να είναι ακριβώς όπως ήταν η προηγούμενη.
Για καλό και για κακό πάντως, ο Βρετανός καθηγητής αποκάλυψε πως αναπτύσσει ταυτόχρονα δύο μύτες για τον άτυχο 53χρονο, σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη μία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου