που περιλαμβάνουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (e-cigs), το snuss (σουηδικό είδος ενδοστοματικά απoρροφούμενου καπνού), το μασώμενο καπνό και το ναργιλέ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα νέα προϊόντα θεωρούνται ότι μειώνουν τη βλάβη που προκαλεί το τσιγάρο ή ότι είναι ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις στα συμβατικά τσιγάρα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη επιστημονική μελέτη για να τεκμηριώσει την υπόθεση αυτή. Αντίθετα, διαθέσιμες έρευνες δείχνουν ότι τα προϊόντα αυτά ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των καπνιστών, θέτοντας τους σε συνεχή υψηλό κίνδυνο για ασθένεια και έχοντας αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατους ελέγχους σε δείγμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, διαπιστώθηκε ότι περιέχει καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες, όπως διαιθυλενογλυκόλη, ένα συστατικό που χρησιμοποιείται σαν υλικό απόψυξης. Αυτές οι ανησυχίες δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν επαρκώς με κατάλληλη αξιολόγηση και ρύθμιση από τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.
Με αφορμή αυτή την ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (Σ.Ε.Ε.Η.Τ.) αντεπιτίθεται με νέα δική του ενημερωτική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν δεκάδες έρευνες, σε διεθνές και κορυφαίο επιστημονικό επίπεδο, που αποδεικνύουν με συγκεκριμένα στοιχεία ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι πολύ λιγότερο επιβλαβές για τον ανθρώπινο οργανισμό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο.
Οι έρευνες αυτές όπως λέει η ανακοίνωση, δεν έχουν αμφισβητηθεί με συγκεκριμένα επιχειρήματα και ευρήματα σε κανένα διεθνές φόρουμ. Ανάλογες έρευνες, που καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα, έχουν γίνει και από ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα, χωρίς ωστόσο ποτέ να προβληθούν από τα ελληνικά ΜΜΕ.
Είναι παραπλανητική τονίζει ο Σ.Ε.Ε.Η.Τ. και αυτό επειδή:
α) αναμιγνύει στα συμπεράσματά της το ηλεκτρονικό τσιγάρο με άλλα προϊόντα καπνού (Light τσιγάρα, chewing tobacco, snus, κλπ), με τα οποία το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν έχει καμία απολύτως σχέση ως παρασκεύασμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν περιέχει καπνό. Η ανάμειξη αυτή απλώς δημιουργεί εντυπώσεις σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα έχει.
β) Η μόνη παραπομπή για επιβλαβή συστατικά του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι σε παλαιότερη (2009) έρευνα του αμερικάνικου F.D.A. (Food and Drugs Administration), η οποία όμως κρίθηκε ανεπαρκής σε αμερικάνικα δικαστήρια όλων των βαθμίδων.
γ) Απουσιάζουν επιδεικτικά όλες οι νεώτερες έρευνες που έχουν γίνει για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και οι οποίες αποδεικνύουν ότι όχι μόνο δεν περιέχεται κανένα καρκινογόνο συστατικό στο ηλεκτρονικό τσιγάρο αλλά και ότι η χρήση του είναι σαφώς λιγότερο επιβλαβής από το κανονικό τσιγάρο.
* Επισυνάπτονται επιστημονικές εκθέσεις για τη σύγκριση ηλεκτρονικού και κανονικού τσιγάρου εδώ.
Ανθή Αγγελοπούλου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου