Pages

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Εσωτερική ρύπανση από τα τζάκια

Πολύ πάνω από τις ανώτατα όρια ανεβαίνει η συγκέντρωση επικίνδυνων σωματιδίων σε σπίτια που χρησιμοποιούν τζάκια και ξυλόσομπες για θέρμανση, δείχνει έρευνα του ΑΠΘ σε σχετικά μικρό αριθμό νοικοκυριών στη Θεσσαλονίκη.

Το καλό μάσημα «κόβει» το τσιμπολόγημα

Αν θέλετε να απολαύσετε τα γιορτινά εδέσματα χωρίς ενοχές και να χάσετε κιόλας βάρος, προσέξτε πως τρώτε. Αυτό συνιστούν βρετανοί επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι το κλειδί για έλεγχο του σωματικού βάρους είναι το πόσο καλά μασάμε το φαγητό μας.

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Το «μαύρο» 2013 του ΕΟΠΥΥ! Τι μας περιμένει το νέο έτος από τον οργανισμό

Με βασικά στοιχεία την υποχρηματοδότηση  αλλά και τα χρέη θα μπει το νέο έτος για τον πολυδιαφημισμένο και προβεβλημένο ΕΟΠΥΥ. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε έντονο προβληματισμό για το μέλλον του φορέα και επιχειρεί με κάθε τρόπο να λύσει το λαβύρινθο της έλλειψης ρευστού. Τι θα δούμε από τον ΕΟΠΥΥ το νέο χρόνο…

Φαλάκρα: 10 μύθοι καταρρίπτονται αμέσως τώρα

Τα μαλλιά είναι δείγμα κύρους, ανδρισμού και υπερηφάνειας και η …γυμνή αλήθεια για την απώλειά τους είναι ότι καταρρακώνει την ψυχολογία, όποιου την υφίσταται. Ήρθε όμως ο καιρός (επιτέλους) να ξεπεράσετε τα ταμπού γύρω από αυτό το ζήτημα, γιατί το greekmednews καταρρίπτει 10 μύθους για τη φαλάκρα…που σας βασανίζει.

«Τεστ ΠΑΠ» για το στήθος: μια νέα τεχνική με μέλλον

Μια νέα επαναστατική εξέταση, με τη χρήση ενός μηχανήματος τελευταίας τεχνολογίας, δύναται πλέον, να ανιχνεύσει ύποπτα κύτταρα ακόμη και 7 χρόνια πριν αυτά εξελιχθούν και δώσουν γένεση στον καρκίνο του μαστού.

Σοκαριστική αντικαπνιστική καμπάνια - Ογκος αναπτύσσεται σε τσιγάρο [βίντεο]

Λένε ότι ένας τρόπος για να βοηθήσει κάποιον να διακόψει κάποια επιβλαβή συνήθεια είναι να τον σοκάρεις. Αυτό πρέπει να σκέφθηκαν και οι εμπνευστές της νέας αντικαπνιστικής καμπάνιας

Διατροφική αντιμετώπιση του χανγκόβερ προτείνει νέα επιστημονική μελέτη

Επειδή τις τελευταίες μέρες του χρόνου τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ αυξάνονται θεαματικά με αποκορύφωμα την Παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι επιστήμονες βρήκαν και παρουσιάζουν τις κατάλληλες τροφές που σας προστατεύουν από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες του αλκοόλ και σας εξασφαλίσουν ότι δε θα ξυπνήσετε με πονοκέφαλο την πρώτη μέρα της καινούριας χρονιάς.

Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Γιατί οι περισσότερες «συλλήψεις» παιδιών γίνονται το μήνα Δεκέμβριο

Η πιο κοινή ημέρα γενεθλίων - βάσει μελετών – έχει αποδειχθεί ότι είναι η16η Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει, ότι ο μήνας που γίνονται οι περισσότερες συλλήψεις είναι ο μήνας Δεκέμβριος. Γιατί όμως παρατηρείται αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα τον τελευταίο μήνα του έτους;

Διάγνωση καρκίνου στο έντερο από... την αναπνοή

Μεγάλη πρόοδο στον τομέα της διαγνωστικής έκαναν Ιταλοί επιστήμονες, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, με μία πρωτοποριακή μέθοδο εξέτασης που αναλύει την αναπνοή του ασθενούς.

Κρυολόγημα: σπιτικοί τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης του

Το κρυολόγημα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα «βάσανα» του χειμώνα και σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες η Ελλάδα, κατέχει το ρεκόρ χρήσης αντιβιοτικών πανευρωπαϊκά. Επειδή όμως η αλόγιστη χρήση αντιβίωσης είναι εξίσου επιβλαβής με την ίδια την ίωση, καλό είναι να γνωρίζουμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα με πιο «φυσικούς» τρόπους.

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της... καρδιάς

Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία τόσο πιο εύκολα μπορούν να αντιμετωπιστούν διάφορες ασθένειες που ταλαιπωρούν πολύ κόσμο. Για παράδειγμα με την νανοιατρική μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί τόσο η οστεοαρθρίτιδα, όσο και η αθηρωμάτωση.

Τα τεστ νοημοσύνης δεν δείχνουν πόσο έξυπνοι είμαστε

Η είδηση θα προκαλέσει ανακούφιση σε όσους έχουν αποτύχει στα τεστ νοημοσύνης: καναδοί επιστήμονες πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη έως σήμερα μελέτη για την ευφυΐα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα υπάρχοντα τεστ μέτρησης του IQ είναι «ανούσια».

Τι να προσέξουν τις γιορτές όσοι έχουν πίεση, ζάχαρο

Οι γιορτές μπορεί να είναι δύσκολες για όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα που επηρεάζονται από τη διατροφή, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η υπερχοληστερολαιμία. Με λίγη εγκράτεια και «έξυπνες» επιλογές, όμως, μπορεί κανείς να αποφύγει τις παγίδες.

Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Καθίστε στο πάτωμα για να μάθετε πόσο θα ζήσετε

Θέλετε να μάθετε πόσο θα ζήσετε; Δοκιμάστε να καθίσετε στο πάτωμα και να σηκωθείτε, δίχως να στηριχθείτε πουθενά – ούτε καν στα γόνατά σας.
Η «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιαγγειακής Πρόληψης» (EJCP) αναφέρει πως αυτό το απλό τεστ συσχετίζεται στενά με τη θνησιμότητα από κάθε αιτία – και επί τη ουσία αποτελεί μία ακόμα απόδειξη πως η

Δωρεάν εξετάσεις για τα νεογνά σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα νεογέννητα μωρά και την οικογένεια τους θα διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές. Το «πράσινο φως» έδωσε η σημερινή εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου

Μην καταπιέζετε το φτάρνισμα σας. Διαβάστε τι μπορείτε να πάθετε

Πόσες φορές δεν θελήσατε να φταρνιστείτε και για κάποιο λόγο καταπιέσατε την ανάγκη σας αυτή; Σίγουρα πολλές, και έχει συμβεί σε όλους μας. Σκεφτήκατε ποτέ όμως τι μπορείτε να πάθετε εάν καταπιέζετε το φτάρνισμα σας; Διαβάστε και θα εκπλαγείτε

Πόσο πάει το φακελάκι εν μέσω κρίσης; Όλες οι …νέες τιμές

Το ότι ο τομέας της Υγείας είναι ο νούμερο ένα της διαφθοράς είναι γνωστό. Το ότι όμως κάποιοι ζητούν ακόμη φακελάκια με …αστρονομικά ποσά, μάλλον δεν είναι γνωστό. Διαβάστε που κυμαίνονται πλέον οι τιμές στα γρηγορόσημα στα νοσοκομεία όπως τα περιγράφει ο Πρόεδρος της Οργάνωσης "Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς" Κώστας Μπακούρης.

Μάθετε τα πάντα για το γήρας και τις μεθόδους αντιγήρανσης.

Κάνοντας την ερώτηση τι είναι αντιγήρανση οι περισσότεροι θα σκεφτούν bottox, μεσοθεραπείες, σύσφιξη, ενυδάτωση και ότι άλλο περιλαμβάνει την εξωτερική εμφάνιση και το «φαίνεσθαι» γενικότερα …Θα σκεφτόταν άραγε κανείς από εμάς την λέξη Πρόληψη; Η αντιγήρανση είναι

Πως μπορεί να καταπολεμηθεί η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση (ΠΕ), αποτελεί σύνηθες αίτιο σεξουαλικής διαταραχής (το συχνότερα αναφερόμενο σε νεαρές ηλικίες). Συνδυάζεται πολύ συχνά με στυτική δυσλειτουργία επηρεάζοντας γενικότερα τη σεξουαλική ζωή και συμπεριφορά του πάσχοντα , και στις περιπτώσεις μόνιμης

Ποια επαγγέλματα έχουν τους περισσότερους ψυχοπαθείς;

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει την έκφραση: “Τι; θα γίνεις γιατρός; Πας καλά στα μυαλά σου; Είσαι ψυχοπαθής; Οι γιατροί δεν έχουν ζωή”. Υπάρχει και η έκφραση:

Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Τα νέα βλαστικά κύτταρα

Γεννήθηκαν τα «υπό όρους επαναπρογραμματιζόμενα κύτταρα»: δεν συνδέονται με ογκογένεση και υπόσχονται να φέρουν επανάσταση στην εξατομικευμένη και αναγεννητική ιατρική.

Διπλή έλικα, 50 έτη μετά...

Μισός αιώνας συμπληρώνεται από την απονομή βραβείου Νομπέλ για την ανακάλυψη της δομής του DNA

Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Αναγέννηση καρδιάς σε ποντίκια












Μετά την έγχυση του ανθρώπινου microRNA (στο κέντρο και δεξιά ενώ η αριστερή απεικόνιση αφορά microRNA "ελέγχου") ένα πλήθος κυττάρων που πολλαπλασιάζονταν (με κόκκινο χρώμα) εμφανίστηκε στα σημεία της καρδιάς των ποντικών που είχαν υποστεί βλάβη Πηγή Eulalio et al.

Οι άντρες ξέρουν καλύτερα το αυτοκίνητο, παρά την «ανατομία» τους

Οι περισσότεροι άντρες γνωρίζουν καλύτερα τι συμβαίνει κάτω από το καπό του αυτοκινήτου τους παρά στο αναπαραγωγικό σύστημά τους, σύμφωνα με μία νέα βρετανική δημοσκόπηση.
Οι εννέα στους δέκα συμμετέχοντες δήλωσαν απολύτως βέβαιοι ότι μπορούν να ελέγξουν με κλειστά μάτια τα λάδια του αυτοκινήτου τους, αλλά μόνον οι μισοί εξέφρασαν την ίδια βεβαιότητα όσον αφορά βασικά τμήματα των εσωτερικών γεννητικών οργάνων τους.
Το χειρότερο είναι πως κάποιοι δήλωσαν ότι βασικά σεξουαλικά όργανα μπορούν να βρεθούν και στα ανδρικά... αυτιά!

Πώς ένα παράσιτο της γάτας «κυριεύει» τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ένα παράσιτο που «πλήττει» τις γάτες και μεταδίδεται μέσω των κοπράνων τους μπορεί να διεισδύσει στον ανθρώπινο εγκέφαλο πιθανώς προκαλώντας αυτοκτονικές σκέψεις και γενικότερα επικίνδυνες συμπεριφορές. Το τοξόπλασμα, περί ου ο λόγος,  λαμβάνει τον έλεγχο εξειδικευμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος τα οποία

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012