Pages

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Το κέντρο του λόγου δεν βρίσκεται στην “περιοχή Βέρνικε”


Τα βιβλία της ιατρικής για τον εγκέφαλο θα πρέπει να ξαναγραφτούν, αφού Αμερικανοί επιστήμονες μόλις έκαναν μια σημαντική ανακάλυψη που αναθεωρεί τα έως τώρα παραδεδεγμένα: το κέντρο του λόγου βρίσκεται σε άλλη εγκεφαλική περιοχή, από αυτήν που πίστευαν ως τώρα οι νευρολόγοι. Μάλιστα, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν και κάτι άλλο αξιοσημείωτο: το νέο κέντρο του λόγου ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο σημείο και στους πιθήκους, συνεπώς η καταγωγή της γλώσσας στους πιθήκους και στους ανθρώπους έχει μάλλον πολύ πιο κοινές ρίζες από ό,τι εθεωρείτο μέχρι σήμερα.


Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Τζορτζτάουν, με επικεφαλής τον καθηγητή νευροεπιστήμης Τζόζεφ Ραουσέκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), εντόπισαν μια διαφορετική περιοχή του εγκεφάλου που ασχολείται με την επεξεργασία του λόγου.

Έως τώρα το κέντρο του λόγου εθεωρείτο η λεγόμενη ”περιοχή του Βέρνικε”, που έχει πάρει το όνομα του γερμανού νευρολόγου του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος γίνεται αντικείμενο επεξεργασίας σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, πίσω από τον ακουστικό φλοιό, ο οποίος επεξεργάζεται τους ήχους.

Τα ιατρικά εγχειρίδια θα πρέπει να ξαναγραφτούν. Βγάλαμε νοκ-άουτ τις παλιές θεωρίες που κράτησαν τόσο καιρό”, δήλωσε ο Ραουσέκερ, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, ανέλυσε και συνέκρινε 115 μελέτες απεικόνισης του εγκεφάλου, είτε λειτουργικής μαγνητικής απεικόνισης (fMRI) είτε εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Τελικά κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κέντρο του λόγου στην πραγματικότητα βρίσκεται τρία εκατοστά πιο κοντά στο μπροστινό μέρος του εγκεφάλου, στον αριστερό κροταφιαίο λοβό, μπροστά και όχι πίσω από τον ακουστικό φλοιό.

Η μετακίνηση της περιοχής του Βέρνικε (που τώρα πια μάλλον θα έπρεπε να λέγεται ‘‘περιοχή του Ραουσέκερ”!) θα βοηθήσει στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενών με εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλες εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν σε διαταραχές του λόγου. ”Αν ένας ασθενής δεν μπορεί να μιλήσει ή να καταλάβει (τον λόγο), τώρα έχουμε μια καλύτερη ένδειξη για το πού έχει συμβεί η ζημιά”, δήλωσε ο αμερικανός επιστήμονας.

Η νέα ανακάλυψη έχει και άλλη μια ”παρενέργεια”, καθώς ρίχνει νέο φως στην προέλευση του λόγου στους ανθρώπους, αλλά και στους πιθήκους, καθώς οι τελευταίοι είναι ήδη γνωστό ότι επεξεργάζονται τους ήχους της γλώσσας τους στο ίδιο σημείο του εγκεφάλου όπου τώρα ανακαλύπτεται ότι υπάρχει και στους ανθρώπους το κέντρο του λόγου. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τους ερευνητές, ”η αρχιτεκτονική και η επεξεργασία του λόγου ανάμεσα στα δύο είδη είναι πιο παρόμοια από ό,τι πολλοί άνθρωποι θεωρούσαν ως τώρα”.

Όπως είπε ο Ραουσέκερ, ”οι επιστήμονες μέχρι τώρα υποστήριζαν ότι ο λόγος είναι μοναδικός στους ανθρώπους. Έλεγαν ότι οι μαϊμούδες και οι πίθηκοι κάνουν επικοινωνιακούς ήχους, όμως το ότι δεν έχουν μια εξίσου εξελιγμένη γλώσσα, οφείλεται στο ότι έχουν διαφορετικά κέντρα επεξεργασίας στον εγκέφαλο. Όμως η νέα ανακάλυψη ανατρέπει αυτή την αντίληψη”.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Γιατί επικράτησε η μονογαμία!

Γιατί επικράτησε η μονογαμία!


Γιατί η μονογαμία επικρατεί στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη; Επειδή η πολυγαμία οδηγεί σε βίαιες κοινωνίες απαντά μια μελέτη, η πιο εμπεριστατωμένη που έχει γίνει ως σήμερα γύρω από τον θεσμό του γάμου. Συγκρίνοντας τις συνθήκες μεταξύ κοινωνιών που έχουν υιοθετήσει το ένα ή το άλλο «σύστημα» οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μονογαμία προσφέρει μεγαλύτερη κοινωνική ασφάλεια και ομαλότητα. Αντίθετα η πολυγαμία φαίνεται να «σπέρνει» την κοινωνική βία, οδηγώντας σε βιασμούς, απαγωγές, ληστείες και φόνους. Αιτία, όπως υποστηρίζουν, η αντιπαλότητα και ο ανταγωνισμός που δημιουργείται μεταξύ των ανδρών από την άνιση «κατανομή» των γυναικών.

Στην αρχή επικρατούσε η πολυγαμία

Κάποιες θρησκείες και κοινωνίες έχουν εδώ και χιλιετίες υιοθετήσει τον θεσμό της μονογαμίας. Οπως επισημαίνουν όμως οι ανθρωπολόγοι, η πολυγαμία αποτελούσε το πιο διαδεδομένο «σύστημα» στους περισσότερους ανθρώπινους πολιτισμούς που έχουν καταγραφεί ως σήμερα. Τους τελευταίους αιώνες ωστόσο ο κανόνας έχει αντιστραφεί: η πολυγαμία υποχωρεί ενώ μονογαμία υιοθετείται από όλο και περισσότερες κοινωνίες επικρατώντας σχεδόν σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο. Σήμερα η πολυγαμία εξακολουθεί να αποτελεί επίσημο θεσμό μόνο σε ορισμένες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αμερικής.
Οι ερευνητές θέλησαν να αναζητήσουν τα αίτια αυτής της «στροφής» διερευνώντας τις κοινωνικές συνθήκες στα δυο διαφορετικά συστήματα. «Η επικράτηση της μονογαμίας φαίνεται παράξενη επειδή οι ίδιοι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από την πολυγαμία – οι πλούσιοι και ισχυροί άνδρες – είναι αυτοί που έχουν και τη μεγαλύτερη δυνατότητα να την απορρίψουν» εξηγεί ο καθηγητής Τζόζεφ Χένριτς του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Philosophical Transactions of the Royal Society B».

Η μονογαμία καλή για την κοινωνία

Φαίνεται όμως ότι στη συγκεκριμένη θεσμοθέτηση το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον υπερτερεί. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο θεσμοθετημένος μονογαμικός γάμος προσφέρει καθαρά οφέλη στην ευρύτερη κοινωνία μειώνοντας τα κοινωνικά προβλήματα που είναι εγγενή στις πολυγαμικές κοινωνίες» προσθέτει ο καθηγητής.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι στις κοινωνίες όπου επικρατούν οι πολυγαμικοί γάμοι, και ειδικά σε αυτές της Ασίας και της Αφρικής, τα ποσοστά βιασμών, απαγωγών, δολοφονιών, επιθέσεων και απάτης εμφανίζονται σημαντικά αυξημένα. Ο κ. Χένριτς αποδίδει αυτή την αύξηση της εγκληματικότητας στον περιορισμό του αριθμού των γυναικών που είναι διαθέσιμες για τους άνδρες.
«Η έλλειψη γυναικών διαθέσιμων για γάμο στους πολυγαμικούς πολιτισμούς αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ανδρών για τις λίγες ανύπανδρες γυναίκες που απομένουν» εξηγεί. «Ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός αυξάνει τις πιθανότητες του ότι οι άνδρες θα καταφύγουν σε εγκληματικές συμπεριφορές για να αποκτήσουν πόρους και γυναίκες».

Δικαιότερη η μονογαμία

Μια πιο «δίκαιη» κατανομή των γυναικών οδηγεί σε μικρότερο ανδρικό ανταγωνισμό και λιγότερα κοινωνικά προβλήματα, καταλήγει η μελέτη. Αντί να αναλώνονται στην αναζήτηση συζύγου οι άνδρες επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη φροντίδα της οικογένειάς τους. Η θεσμοθέτηση της μονογαμίας φαίνεται να αυξάνει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, την οικονομική παραγωγικότητα, την αποταμίευση και τις επενδύσεις στο όνομα των παιδιών.
Τα παιδιά φαίνονται επίσης να ωφελούνται με πολλαπλούς τρόπους. Στις μονογαμικές κοινωνίες παρατηρείται σημαντική βελτίωση της θέσης τους καθώς οι περιπτώσεις αμέλειας, κακοποίησης, θανάτων από δυστυχήματα ή δολοφονιών παιδιών όπως και οι ενδοοικογενειακές συγκρούσεις εμφανίζονται μειωμένες.
Ο καθηγητής Χένριτς σημειώνει τέλος ότι η θεσμοθέτηση του μονογαμικού γάμου φαίνεται σε γενικές γραμμές να προηγείται του εκδημοκρατισμού και της χορήγησης δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες στα κράτη όπου έχει υιοθετηθεί.

Επικίνδυνη η καθημερινή λήψη ασπιρίνης

Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες, αμφισβητεί τα οφέλη της καθημερινής λήψης ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό.

"Τα οφέλη της ασπιρίνης για τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν κάποια καρδιακή πάθηση την οποία να γνωρίζουν είναι πολύ πιο περιορισμένα απ΄ό,τι θεωρούνταν παλαιότερα και στην ουσία η θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί...να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας μεγάλης αιμορραγίας", δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ράο Σεσασάϊ του πανεπιστημίου του Λονδίνου St George's.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι ενώ ένας στους 120 που λάμβαναν ασπιρίνη επί περίπου έξι χρόνια απέφυγε τον κίνδυνο να υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, ένας στους 73 υπέστη σημαντική αιμορραγία κατά την ίδια περίοδο.

Τα πορίσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine αναμένεται να προκάλεσουν εκ νέου τον διάλογο σχετικά με τα οφέλη από την λήψη ασπιρίνης, που σύμφωνα με τους ειδικούς ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης γαστρορραγίας για περίπου έναν στους 1.000 ασθενείς τον χρόνο.

Ο Σεσασάϊ είπε ότι με αφορμή αυτά τα ευρύματα θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι οδηγίες για την λήψη ασπιρίνης από τους αρμόδιους ιατρικούς φορείς των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Αντί για γενικές συστάσεις--είπε ο ίδιος--η θεραπεία με ασπιρίνη θα πρέπει να γίνεται "πιο επιλεκτικά και σε ατομικό επίπεδο".

Η ασπιρίνη, η οποία αρχικά παρασκευάστηκε από την Bayer, είναι ένα φθηνό φάρμακο που διατίθεται εύκολα και χρησιμοποιείται ως αναλγητικό και αντιπυρετικό. Το φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και επομένως μπορεί να προστατεύσει κατά των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών. Συχνά συνταγογραφείται σε ανθρώπους που ήδη πάσχουν από καρδιοπάθεια και έχουν υποστεί ένα ή περισσότερα εφράγματα.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε τον περασμένο χρόνο αποφάνθηκε ότι η καθημερινή λήψη ασπιρίνης έχει σημαντική προστατευτική δράση κατά του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου--ειδικά του καρκίνου του εντέρου και άλλων γαστρεντερικών κακοηθειών.

Ο επιστήμονας ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας για τον καρκίνο δήλωσε ότι ενώ η λήψη ασπιρίνης ενέχει έναν μικρό κίνδυνο γαστρορραγίας, αυτός ο κίνδυνος έχει αρχίσει να "μειώνεται" από τα οφέλη της στην μείωση του κινδύνου για καρκίνο και έμφραγμα.
Πολλοί γιατροί συνταγογραφούν ασπιρίνη καθημερινά ως μέτρο πρόληψης για ανθρώπους που δεν έχουν ιστορικό εμφράγματος ή εγκεφαλικού, αλλά θεωρείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο εξαιτίας άλλων παραγόντων όπως η υπέρταση ή η παχυσαρκία.

Η έκτη γεύση είναι η λιπαρή!


Η νέα ανακάλυψη μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Η έκτη γεύση είναι η λιπαρή!
Η έκτη αίσθηση που αναγνωρίζει η γλώσσα αφορά το λίπος των τροφών, γεγονός που συνδέεται (με αρνητική συσχέτιση) με την παχυσαρκία, σύμφωνα με νέα μελέτη Credit:Pepino Lab



Ουάσινγκτον 

Επιστήμονες ανακάλυψαν την έκτη βασική αίσθηση που μπορεί να ανιχνεύσει η ανθρώπινη γλώσσα – αφορά το λίπος των τροφών.
Επί μακρόν οι ειδικοί πίστευαν ότι η ανθρώπινη γλώσσα μπορεί να ανιχνεύσει μόνο τέσσερις βασικές γεύσεις: τη γλυκιά, την πικρή, την ξινή και την αλμυρή. Στη συνέχεια το 2000 εντοπίστηκαν στη γλώσσα ειδικοί κάλυκες που ανιχνεύουν μια πέμπτη γεύση, η οποία ονομάστηκε ουμάμι (umami). Η γεύση ουμάμι περιγράφεται ως πικάντικη γεύση ζωμού ή κρέατος, που δίνει αίσθημα πληρότητας. Η νοστιμιά της οφείλεται στο όξινο γλουταμινικό νάτριο το οποίο προστίθεται στα τρόφιμα ως βελτιωτικό γεύσης.

Η αίσθηση των μορίων του λίπους
Τώρα αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν έναν χημικό υποδοχέα στους κάλυκες της γλώσσας ο οποίος αναγνωρίζει μια έκτη αίσθηση – τα μόρια του λίπους. Οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ανακάλυψαν μάλιστα ότι η ευαισθησία στη συγκεκριμένη γεύση διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Όπως σημειώνουν, το νέο εύρημά τους μπορεί να εξηγήσει για ποιον λόγο κάποια άτομα καταναλώνουν περισσότερες λιπαρές τροφές: λόγω μειωμένης ευαισθησίας δεν αντιλαμβάνονται τι τρώνε! Ετσι, ελπίζουν ότι η ανακάλυψή τους θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας αυξάνοντας την ευαισθησία κάποιων ατόμων στα λιπαρά των τροφίμων που καταναλώνουν. 
Οι ειδικοί είδαν συγκεκριμένα ότι τα άτομα που εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα του υποδοχέα CD36 ήταν σε θέση να ανιχνεύουν ευκολότερα την ύπαρξη λιπαρών στις τροφές. Στη συνέχεια ανακάλυψαν ότι παραλλαγές ενός γονιδίου που κωδικοποιεί για τον υποδοχέα CD36 κάνουν το άτομο περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητο στο λίπος των τροφών.

Σύνδεση με την παχυσαρκία
Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης καθηγήτρια Νάντα Αμπουμράντ «απώτερος σκοπός μας είναι να κατανοήσουμε πώς η αντίληψη του κάθε ατόμου σχετικά με το λίπος των τροφών μπορεί να επηρεάσει τις διατροφικές επιλογές του καθώς και τις ποσότητες τροφής που καταναλώνει». Η καθηγήτρια προσέθεσε ότι «αυτό που πρέπει να προσδιορίσουμε στο μέλλον είναι εάν η ικανότητα ανίχνευσης των λιπαρών στις τροφές επηρεάζει την πρόσληψη λίπους, γεγονός που σαφώς θα έχει επίδραση στην παχυσαρκία». 

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Lipid Research» έδειξε ότι άτομα που εμφάνιζαν 50% χαμηλότερα επίπεδα του υποδοχέα CD36 παρουσίαζαν οκτώ φορές μικρότερη ευαισθησία στην παρουσία λιπαρών στο φαγητό.

2 στους 10 με γονιδιακή ευαισθησία στην παχυσαρκία
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ποσοστό ως και 20% του πληθυσμού φέρει μια παραλλαγή του γονιδίου η οποία συνδέεται με την παραγωγή χαμηλότερων επιπέδων του υποδοχέα, με αποτέλεσμα να εμφανίζει και μικρότερη ευαισθησία στην παρουσία λίπους στις τροφές. Τα άτομα αυτά λοιπόν φαίνεται ότι είναι πιο επιρρεπή στην παχυσαρκία.

Η δρ Γιανίνα Πεπίνο που συμμετείχε στη μελέτη τόνισε ότι «εάν λάβουμε υπόψη μας τα αποτελέσματα στα ζώα μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή του CD36, γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να κάνει το άτομο λιγότερο ευαίσθητο στη γεύση του λίπους. Τα αποτελέσματά μας μαρτυρούν ότι τα παχύσαρκα άτομα παράγουν μικρότερες ποσότητες της πρωτεΐνης CD36. Ετσι φαίνεται λογικό ότι μπορούν να τροποποιηθούν οι ποσότητες της πρωτεΐνης που παράγει ένα άτομο, τόσο μέσω της γενετικής όσο και μέσω της διατροφής».

NIKE+ FuelBand νέα μέθοδος για τη μέτρισης της δραστηριότητας ! +video



Η NIKE Inc. ανακοινώνει την κυκλοφορία του NIKE+ FuelBand, ενός καινοτομικού περικάρπιου που παρακολουθεί και μετρά την καθημερινή κίνηση του σώματος ώστε να παρέχει κίνητρα και έμπνευση στους ανθρώπους για να γίνουν πιο δραστήριοι.
Οι δραστηριότητες μπορούν πλέον να μετριούνται με μια νέα μονάδα μέτρησης που ονομάζεται NikeFuel: όσο πιο δραστήριοι είστε, τόσο περισσότερο NikeFuel κερδίζετε.

10 εκατομμύρια δολάρια σε όποιον φτιάξει «tricorder» όπως του Star Trek


Πρόκειται για ένα σωτήριο μηχάνημα τσέπης του 23ου Αιώνα, ένα μικρό διαγνωστικό σαρωτή
O «Σπόκ» χρησιμοποιεί τον διαγνωστικό σαρωτή που υποτίθεται ότι ανιχνεύει αμέσως εώς και 15 ασθένεις



 
Ενα από τα πιο γνωστά «γκάτζετς» που εμφανίζονταν στο δημοφιλέστατο τηλεοπτικό σίριαλ Star Trek είναι το «ιατρικό tricorder»:

Διεγχειρητικό iPad App δείχνει πού είναι τα εσωτερικά όργανα ! + video

Διεγχειρητικό iPad App δείχνει πού είναι τα εσωτερικά όργανα !

Το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη έχει αναπτύξει ένα επαυξημένης πραγματικότητας iPad app, που ονομάζεται "MITK Pille", το οποίο βοηθά τους γιατρούς στην οπτικοποίηση των εσωτερικών τμημάτων του σώματος των ασθενών, ενώ εργάζονται σε αυτά. Δείτε και μόνοι σας αυτό το υπέροχο μικρό βίντεο:

Ο πολύς ή λίγος ύπνος γερνάει τον εγκέφαλο



Οι μεσήλικες που κοιμούνται λιγότερο από 6 ή περισσότερο από 8 ώρες το βράδυ, παρουσιάζουν εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών τους εφάμιλλη με αυτή που θα είχαν εάν ήταν 4 έως 7 χρόνια μεγαλύτεροι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Αντιθέτως, οι γυναίκες που κοιμούνται 7 ώρες κάθε βράδυ και οι άντρες που κοιμούνται από 6 έως 8, έχουν τις πιο οξυμένες νοητικές λειτουργίες. Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζέιν Φέρι, από το Τμήμα Επιδημιολογίας & Δημόσιας Υγείας του University College στο Λονδίνο, την ώρα που κοιμόμαστε λαμβάνουν χώρα πολλές βιολογικές διεργασίες, οι οποίες είναι απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Η παχυσαρκία συρρικνώνει τον εγκέφαλο!


Σύμφωνα όμως με νέα ευρήματα αμερικανών ειδικών τα παραπανίσια κιλά συρρικνώνουν τον εγκέφαλο!  Η τρομακτική διαπίστωση έρχεται από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Λος Άντζελες, οι οποίοι μελέτησαν τα αποτελέσματα της απεικόνισης του εγκεφάλου 100 υπέρβαρων και παχύσαρκων ενηλίκων ηλικίας άνω των 70 ετών. Είδαν λοιπόν, ότι ο εγκέφαλος των ατόμων αυτών ήταν κατά 4-8% μικρότερος, συγκριτικά με εκείνον ατόμων υγιούς βάρους. «Αυτό συμβαίνει γιατί το αίμα δεν μπορεί να φτάσει πολύ εύκολα στον εγκέφαλο» εξηγεί ο καθηγητής νευρολογίας Πολ Τόμσον.

O νόμος του Ohm ισχύει και σε ατομική κλίμακα

Άτομα φωσφόρου σχηματίζουν έναν μικροσκοπικό αγωγό στο πυρίτιο
Mια νέα τεχνική ενσωμάτωσης καλωδίων σε ατομική κλίμακα μέσα σε κρυσταλλικό πυρίτιο μας αποκάλυψε ότι ο νόμος του Ohm μπορεί να εφαρμόζεται και σε αγωγούς με πάχος τεσσάρων ατόμων και ύψος ενός ατόμου. Το αποτέλεσμα αυτό εξέπληξε τους ερευνητές διότι πίστευαν ότι τα κβαντικά φαινόμενα θα δημιουργούσαν μεγάλες αποκλίσεις από τον νόμο του Ohm σε τόσο μικροσκοπικά σύρματα.

Οι ερευνητές ελπίζουν πως η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των κβαντικών υπολογιστών.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η ηλεκτρική αντίσταση των καλωδίων αυξάνεται εκθετικά, εξαιτίας των κβαντικών φαινομένων, όταν το πάχος τους μειωθεί κάτω από 10 νανόμετρα, θέτοντας έτσι ένα όριο στην η σμίκρυνση των τσιπ.
Για να διερευνήσουν αγωγιμότητα σε ατομική κλίμακα, οι Michelle Simmons, Bent Weber και οι συνεργάτες τους στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, έχουν αναπτύξει μια μέθοδο που χρησιμοποιούν άτομα φωσφόρου σαν καλώδια μέσα σε ένα κρύσταλλο πυριτίου χύμα. Το πάχος των καλωδίων αυτών ήταν από 1,5 έως 11 νανόμετρα και εξακολουθούσαν να υπακούουν στο νόμο του Ohm.

Ο φώσφορος έχει ένα επιπλέον ηλεκτρόνιο στην εξωτερική του στοιβάδα σε σχέση με το πυρίτιο και αν ένα άτομο πυριτίου αντικατασταθεί από άτομο φωσφόρου, τότε η «προσφορά» του ελεύθερου ηλεκτρονίου στον κρύσταλλο, αυξάνει την αγωγιμότητα στην εμπλουτισμένη περιοχή.
Το αποτέλεσμα είναι μια αλυσίδα από άτομα φωσφόρου ενσωματωμένα μέσα σε ένα κρύσταλλο πυριτίου – στην πραγματικότητα ένα ατομικών διαστάσεων καλώδιο. Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η αντίσταση αυτών των καλωδίων ήταν συνεχής μέχρι και την ατομική κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι η αντίσταση ενός τέτοιου καλωδίου είναι ανάλογη με το μήκος του και αντιστρόφως ανάλογη προς το εμβαδόν της, ακριβώς όπως θα περίμενε κανείς από τον κλασικό νόμο της αντίστασης.
Και αυτό σημαίνει ότι και ο νόμος του Ohm σύμφωνα με τον οποίο η τάση ισούται με το γινόμενο της έντασης του ρεύματος επί την αντίσταση του αγωγού θα ισχύει.

physicsworld.com - nature.com

Το πρώτο αυτοκίνητο που οδηγείται μόνο με τη σκέψη + video


Το μόνο που χρειάζεται να προσέχεις, όταν οδηγείς αυτό το αυτοκίνητο, είναι να μην πετάγονται οι σκέψεις σου εδώ κι εκεί, γιατί τότε κινδυνεύεις να τρακάρεις. Γερμανοί ερευνητές, από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, ανέπτυξαν μια επαναστατική τεχνολογία που καθιστά δυνατό τον έλεγχο ενός οχήματος μόνο με το νου. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες, διαθέσιμους ήδη στο εμπόριο, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα, οι επιστήμονες μπόρεσαν σε πρώτη φάση να διαχωρίσουν τα βιοηλεκτρικά εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται, όταν ένας οδηγός σκέφτεται εντολές όπως «στρίψε αριστερά», «στρίψε δεξιά», «πάτα γκάζι», «φρένο» κλπ.


Στη συνέχεια, κατάφεραν να αναπτύξουν μια διεπαφή (interface) που συνδέει τους αισθητήρες με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή που ελέγχει το αυτοκίνητο. Με τον τρόπο αυτό, η νοητική εντολή, μέσω του αισθητήρα, μεταφέρεται στον κομπιούτερ του οχήματος που αναλαμβάνει να την εκτελέσει. Έτσι, το αυτοκίνητο στην ουσία ελέγχεται με το νου του οδηγού.

Οι πρώτες δοκιμές οδήγησης με το νου έγιναν ήδη στο πρώην αεροδρόμιο Τέμπελχοφ του Βερολίνου. Ένας οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο, ο οποίος φορούσε στο κεφάλι του μια ειδική «κάσκα» με τους εγκεφαλικούς αισθητήρες, μπορούσε να ελέγχει χωρίς πρόβλημα το όχημα. Υπήρχε μόνο μια μικρή χρονική υστέρηση ανάμεσα στη νοητική εντολή και στην πραγματοποίησή της (αρκετή βέβαια για να καθιστά το σύστημα, προς το παρόν, επικίνδυνο για τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης στο δρόμο), όπως δήλωσε ο καθηγητής τεχνητής νοημοσύνης Ραούλ Ρόχας, επικεφαλής του προγράμματος “AutoNOMOS”, το οποίο φιλοδοξεί να σχεδιάσει το «αυτόνομο αυτοκίνητο» του μέλλοντος, στο οποίο θα υπάρχουν «υβριδικά» συστήματα ελέγχου, δηλαδή θα απαιτούν τη συνεργασία του ανθρώπου και της μηχανής.

Το πρώτο αυτοκίνητο του είδους -ένα τροποποιημένο Volkswagen Passat Variant 3c- ονομάστηκε BrainDriver. Η κάσκα κεφαλιού με 16 αισθητήρες, αξίας περίπου 300 δολαρίων, κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρία Emotiv και αρχικά προοριζόταν για βιντεοπαιγνίδια.
O οδηγός πρέπει προηγουμένως να εκπαιδευθεί στο σχετικό λογισμικό -μετακινώντας με τη σκέψη του διάφορα εικονικά αντικείμενα- πριν χρησιμοποιήσει σωστά τη συσκευή για οδήγηση. Μια παρόμοια τεχνολογία εγκεφαλικών αισθητήρων επίσης αξιοποιείται για τον έλεγχο βιονικών άκρων, την καθοδήγηση αναπηρικών αμαξιδίων με το νου και τον εξ αποστάσεως έλεγχο φορητών ηλεκτρονικών συσκευών όπως το iPad.

Δείτε το video:


Το καινοτομικό όχημα αποτελεί το μοναδικό πρωτότυπο προς το παρόν και δεν έχει ακόμα ληφθεί απόφαση αν το αυτοκίνητο αυτό προορίζεται ποτέ για πραγματική οδήγηση στους δρόμους (αφού βέβαια πρώτα τελειοποιηθεί η τεχνολογία νοητικής οδήγησης). Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το “New Scientist”, ένα όχημα που επιτρέπει οδήγηση με τη σκέψη, θα ήταν πολύ χρήσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες, που δεν μπορούν να οδηγήσουν κανονικό αυτοκίνητο.

Ο σχεδιασμός μηχανών που θα ελέγχονται από τις ανθρώπινες σκέψεις, αποτελεί ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας, όπως φάνηκε και στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), όπου ανακοινώθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες σε εξέλιξη, σύμφωνα με το περιοδικό “Science”, κυρίως στον τομέα της νευρο-προσθετικής ρομποτικών άκρων που ελέγχονται νοητικά. Εξάλλου, ερευνητές της Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λοζάννης της Ελβετίας παρουσίασαν μια κάσκα κεφαλιού με την οποία ο χρήστης μπορεί να καθοδηγήσει νοητικά ένα ρομπότ σε ένα χώρο, μια τεχνολογία που επίσης θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη σε κατάκοιτα ή καθηλωμένα άτομα.

Το χασμουρητό προστατεύει τον εγκέφαλο από την υπερθέρμανση



Το χασμουρητό δεν προκαλείται επειδή βαριόμαστε, είμαστε κουρασμένοι ή χρειαζόμαστε οξυγόνο, αλλά για να δροσίσει τον εγκέφαλο ενώ τα ιγμόρεια συμμετέχουν στην όλη διαδικασία, σύμφωνα με μία νέα έκθεση. Την έκθεση, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Medical Hypotheses», υπογράφουν οι δρες Γκάρι Χέικ από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ και Άντριου Γκάλαπ από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον.


«Ο εγκέφαλος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και γι’ αυτό πρέπει να προστατεύεται από την υπερθέρμανση», γράφουν. «Ο εγκέφαλος, όπως και ο σκληρός δίσκος του υπολογιστή, λειτουργεί καλύτερα όταν είναι δροσερός». Στη διάρκεια του χασμουρητού κάμπτονται τα τοιχώματα των ιγμορείων -των κόλπων που βρίσκονται δεξιά κι αριστερά από τη μύτη - γεγονός που διευκολύνει την αποβολή θερμότητας από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι δύο ειδικοί επισημαίνουν στο άρθρο τους ότι η λειτουργία των ιγμορείων εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο διαμάχης στην επιστημονική κοινότητα, καθώς δεν είναι ακόμα βέβαιο σε τι ακριβώς εξυπηρετεί η ύπαρξή τους. Η θεωρία ότι λειτουργούν ως υποστηρικτικός «θερμοστάτης» για τον εγκέφαλο, θα μπορούσε να είναι η απάντηση στις διχογνωμίες, επισημαίνουν. «Πολύ λίγα είναι γνωστά για τα ιγμόρεια και για ακόμα λιγότερα υπάρχει ευρεία συμφωνία», δήλωσε ο δρ Χέικ. «Υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι δεν έχουν κανέναν απολύτως ρόλο».

Όπως και να ‘χει, οι ερευνητές τονίζουν πως υπάρχουν αρκετά επιστημονικά στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν την θεωρία τους για την ρυθμιστική δράση του χασμουρητού – όπως πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη σε 160 εθελοντές και έδειξε ότι τον χειμώνα χασμουριόμαστε πολύ λιγότερο απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Οι δύο ειδικοί λένε πως η άποψή τους για τον ρόλο του χασμουρητού έχει ιατρικές προεκτάσεις και φέρνουν ως παράδειγμα το γεγονός ότι οι πάσχοντες από επιληψία συχνά χασμουριούνται σε ακραίο βαθμό λίγο πριν παρουσιάσουν μία κρίση.
Αντίστοιχα, λένε, και οι πάσχοντες από ημικρανία συχνά χασμουριούνται ασταμάτητα πριν αρχίσει ο πόνος στο κεφάλι τους.

Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι το χασμουρητό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αφ’ ενός ως «προάγγελος» των παραπάνω κρίσεων, αφ’ ετέρου ως δείκτης για τον εντοπισμό ατόμων που πάσχουν από διαταραχές οι οποίες επηρεάζουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του εγκεφάλου.
«Το υπερβολικό χασμουρητό φαίνεται να συνιστά σύμπτωμα σε διαταραχές που αυξάνουν την θερμοκρασία του εγκεφάλου και/ή του σώματος», όπως οι βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα και η έλλειψη ύπνου», δήλωσε ο δρ Γκάλαπ.

Τηλεκατευθυνόμενη γαστροσκόπηση!


Το πρώτο τηλεκατευθυνόμενο ενδοσκόπιο το οποίο μπορεί να εξερευνήσει ανώδυνα κάθε γωνιά του γαστρεντερικού συστήματος αναπτύχθηκε από Ιάπωνες ερευνητές. Πρόκειται για μια μικροσκοπική κάμερα σε μορφή κάψουλας. Προς το παρόν βρίσκεται στο στάδιο του πρωτοτύπου, οι σχεδιαστές της όμως πιστεύουν ότι σε μερικά χρόνια θα είναι σε θέση να κάνει τις ενδοσκοπικές εξετάσεις του στομάχου και των εντέρων να μοιάζουν πραγματικά με «παιχνιδάκι».



Τα ενδοσκόπια σε μορφή κάψουλας που έχουν αναπτυχθεί ως τώρα κινούνται μέσα στο στομάχι και τα έντερα μέσω των περισταλτικών κινήσεων των μυών του σώματος _ ακολουθούν δηλαδή τυχαία κατεύθυνση και δεν προσφέρουν στους ειδικούς τη δυνατότητα να τα κατευθύνουν στα σημεία που θεωρούν ότι θα πρέπει να εξετασθούν λεπτομερέστερα.

Το «Mermaid», όπως το έχουν ονομάσει οι εμπνευστές του, διαθέτει πτερύγια τα οποία κινούνται με το μαγνητικό πεδίο. Αυτά του επιτρέπουν να «κολυμπά» τηλεκατευθυνόμενα μέσα στο γαστρεντερικό σύστημα ακολουθώντας την πορεία που οι γιατροί κρίνουν σκόπιμη. Μπορεί να «τραβήξει» δυο εικόνες το δευτερόλεπτο τις οποίες στέλνει πίσω σε μια οθόνη.

«Η κάμερα έπρεπε να έχει ένα σχήμα μικρό και τέτοιο ώστε να μπορεί κάποιος να την καταπιεί εύκολα και στη συνέχεια να μπορεί να κινηθεί ελεύθερα μέσα στο σώμα για να τραβήξει εικόνες» εξήγησε ο Καζουχίντε Χιγκούτσι, επικεφαλής των ερευνητών του Ιατρικού Κολεγίου της Οσάκα που σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Ριουκόκου ανέπτυξαν τη συσκευή.
Η κάμερα-κάψουλα έχει διάμετρο 1 εκατοστού και μήκος 4,5 εκατοστών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για γαστροσκόπηση όσο και για ενδοσκόπηση των εντέρων και οι ειδικοί ευελπιστούν ότι θα είναι έτοιμη για ευρεία χρήση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ωχρά κηλίδα: Aκτίνες Χ βάζoυν “φρένο” στην υγρή μορφή εκφύλισης


Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η πρώτη αιτία τύφλωσης των ανθρώπων άνω των 50 ετών. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι νοσούν 35 χιλιάδες ασθενείς, – και τουλάχιστον οι μισοί δεν το γνωρίζουν. Τώρα, μια επαναστατική θεραπεία ακτίνων Χ η οποία μπορεί να σώσει την όραση πολλών ατόμων, άρχισε να δοκιμάζεται σε ασθενείς στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας. Η διαδικασία διαρκεί μόλις ένα τέταρτο της ώρας και φαίνεται ότι μπορεί να βάλει «φρένο»

Η αρτηριακή πίεση πρέπει να μετριέται και στα δύο χέρια


Οι γιατροί πρέπει να καθιερώσουν τη μέτρηση της πίεσης του αίματος και στα δύο χέρια, επειδή η τυχόν διαφορά ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό μπράτσο μπορεί να υποδηλώνει την ύπαρξη προβλήματος υγείας και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αγγειακή βλάβη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Οι ερευνητές,

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τα smartphones θα προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφράγματος


Πολυτεχνείο Λωζάνης, θεραπεία, smartphones, καρδιακά νοσήματα, τεχνολογία, επιστΕπανάσταση στη θεραπεία των καρδιακών νοσημάτων αναμένεται να προκαλέσει η νέα ιατρική καινοτομία επιστημόνων του Πολυτεχνείου της Λωζάνης, η οποία βασίζεται στην τεχνολογία των smartphones.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες δημιούργησαν

Το φαινόμενο placebo


Το φαινόμενο placeboΌσο κι αν παλεύουμε να καταλάβουμε τον κόσμο, υπάρχουν ακόμα μυστήρια που δεν μπορούμε να λύσουμε.
Μην το προσπαθήσετε σπίτι σας. Πολλές φορές στην ημέρα και για πολλές ημέρες προκαλείτε πόνο σε κάποιον. Ελέγχετε τον πόνο με μορφίνη μέχρι την τελευταία ημέρα του πειράματος, όπου αντικαθιστάτε την μορφίνη με αλατούχο διάλυμα. Μαντέψτε:
το αλατούχο διάλυμα θα κάνει τον πόνο να εξαφανιστεί!

Αυτό είναι το φαινόμενο placebo: με κάποιον τρόπο, κάποιες φορές, ένα ολόκληρο τίποτα μπορεί να είναι εξαιρετικά ισχυρό. Στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς ένα τίποτα. Όταν ο Fabrizio Benedetti του Πανεπιστημίου του Τορίνο στην Ιταλία έκανε το παραπάνω πείραμα, έκανε έναν τελευταίο ελιγμό προσθέτοντας ναλοξόνη (naloxone) στο αλατούχο διάλυμα. Η ναλοξόνη είναι ένα φάρμακο που μπλοκάρει τα αποτελέσματα της μορφίνης στο αλατούχο διάλυμα. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα ήταν πως μ’ αυτή την προσθήκη εξαφανίστηκε το αναλγητικό αποτέλεσμα του αλατούχου διαλύματος.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Οι γιατροί γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες για το φαινόμενο placebo και η επίδραση της ναλοξόνης φαίνεται να δείχνει πως το φαινόμενο placebo έχει κάποια βιοχημική βάση. Αλλά πέρα από όλα αυτά, το σημαντικό είναι, πως πραγματικά δεν ξέρουμε.
Έκτοτε ο Benedetti έδειξε ότι το placebo του αλατούχου διαλύματος μπορεί επίσης να μειώσει το τρέμουλο και τη μυϊκή δυσκαμψία σε ασθενείς με νόσο του Parkinson. Αυτός και η ομάδα του μέτρησαν τη δραστηριότητα νευρώνων στους εγκεφάλους των ασθενών καθώς τους είχε δοθεί αλατούχο διάλυμα.

Βρήκαν ότι μεμονωμένοι νευρώνες του υποθαλάμιου πυρήνα (που είναι συχνός στόχος σε χειρουργικές επεμβάσεις για την αναχαίτιση των συμπτωμάτων του Parkinson) άρχισε να πυροδοτεί πιο σπάνια και με μικρότερη συχνότητα παλμών όταν είχε δοθεί το αλατούχο διάλυμα, κάτι που επίσης σχετίζεται με την ασθένεια του Parkinson. Η νευρωνική δραστηριότητα μειώθηκε την ίδια ώρα που εμφανίστηκε βελτίωση στα συμπτώματα: το αλατούχο διάλυμα συνεπώς, φαίνεται πως είχε σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Υπάρχουν πολλά που έχουμε να μάθουμε σχετικά με το τι συμβαίνει ακριβώς στο φαινόμενο placebo, αλλά σύμφωνα με τον Benedetti ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: ο νους μπορεί να επηρεάσει τη βιοχημεία του σώματος. Η σχέση μεταξύ προσδοκίας και θεραπευτικού αποτελέσματος είναι ένα θαυμάσιο μοντέλο για να καταλάβει κανείς την αλληλεπίδραση νου σώματος, αναφέρει ο επιστήμονας. Οι ερευνητές χρειάζεται τώρα να αναγνωρίσουν πότε και πως δρα το placebo. Ίσως να υπάρχουν ασθένειες στις οποίες δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Μπορεί ακόμα να υπάρχει κοινός μηχανισμός σε διαφορετικές ασθένειες. Για την ώρα, απλώς δε γνωρίζουμε.


ΠΗΓΗ: esoterica.gr(Αμαλία Τσακίρη)

Εμβόλιο μετατρέπει το AIDS σε ήπια λοίμωξη


Ένα νέο εμβόλιο για τον ιό HIV του AIDS μπορεί να μετατρέψει την επικίνδυνη ασθένεια που έχει ήδη σκοτώσει εκατομμύρια άτομα σε μια «ήπια χρόνια λοίμωξη», όπως αυτή που προκαλεί ο ιός του έρπητα.

Το Viagra «ανορθώνει» και τα φυτά!

Μπορεί το Viagra να κατασκευάστηκε με βασικό στόχο την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο φαίνεται να είναι εξίσου αναζωογονητικό και σε άλλες περιπτώσεις, όπως πχ στην «ανόρθωση» των φυτών.

Σύμφωνα με έρευνα Αυστραλών ερευνητών, το Viagra μπορεί να διπλασιάσει τη διάρκεια ζωής των κομμένων λουλουδιών, καθώς το συγκεκριμένο σκεύασμα περιέχει μονοξείδιο του αζώτου, το οποίο επιβραδύνει τη διαδικασία του μαρασμού.
Όπως προέκυψε από τις εργαστηριακές δοκιμές των ερευνητών, ένα και μόνο χιλιοστόγραμμο Viagra αρκεί για να ανορθώσει και να αναστήσει τα λουλούδια.

«Τρικ» του μυαλού οι επιθανάτιες εμπειρίες, υποστηρίζει νέα έρευνα


Οι παράξενες επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως ότι αισθάνονται να βγαίνουν από το σώμα τους και να το κοιτούν από ψηλά, ότι μιλούν με πεθαμένους συγγενείς τους ή ότι βλέπουν έντονο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ, δεν προέρχονται παρά από διαταραχές στην φυσιολογική λειτουργία του νου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.


Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας του Κέμπριτζ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό γνωσιακής επιστήμης «Trends in Cognitive Science», σύμφωνα με το BBC, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι διηγήσεις δεν είναι παρά «τρικ» του μυαλού και όχι αυθεντικές περιηγήσεις στο υπερπέραν. «Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ικανός στο να μας εξαπατά», δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια δρ Καρολάιν Βατ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές από τις συνήθειες επιθανάτιες αναφορές μπορούν να εξηγηθούν με βάση την προσπάθεια του νου να βγάλει νόημα από τις ασυνήθιστες αισθήσεις και αντιλήψεις που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια ενός τραυματικού συμβάντος. «Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια επιθανάτια εμπειρία, δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο να πεθάνουν, αλλά οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι όλες οι όψεις μιας επιθανάτιας εμπειρίας έχουν βιολογική βάση», δήλωσε η Βατ.

Σε μία τυπική περίπτωση επιθανάτιας εμπειρίας, όσοι τη βιώνουν, έχουν την (εσφαλμένη) επίγνωση πως έχουν πεθάνει, κάτι όμως που συμβαίνει επίσης και σε μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, το «σύνδρομο Κοτάρ», στην οποία ένας άνθρωπος νιώθει σαν πτώμα που περπατάει, καθώς πιστεύει ότι είναι ήδη νεκρός.

Συνηθισμένες είναι και οι αναφορές για εξωσωματικές εμπειρίες, στις οποίες συνήθως οι άνθρωποι νιώθουν να «πλέουν» στον αέρα πάνω από τον εαυτό τους και τους άλλους μέσα σε ένα χώρο. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τέτοιες εντυπώσεις μπορούν επίσης να δημιουργηθούν στο νου τεχνητά μέσω διέγερσης μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου, η οποία ρυθμίζει την αντίληψη και την επίγνωση.

Όσο για το περίφημο «φως στην άκρη του σκοτεινού τούνελ», το οποίο μερικοί έχουν συσχετίσει με την πρόγευση του επέκεινα και του παραδείσου, είναι κάτι που επίσης είναι δυνατό να προκληθεί τεχνητά στο εργαστήριο, ενώ κάτι ανάλογο βιώνουν καμία φορά και οι πιλότοι αεριωθουμένων, όταν υφίστανται μεγάλες επιταχύνσεις βαρύτητας (το φαινόμενο της «υπερτασικής συγκοπής»). Αμερικανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το «τούνελ» προκαλείται από την ελλιπή τροφοδοσία αίματος και οξυγόνου στα μάτια.

Εξάλλου, τα δυνατά αισθήματα ευδαιμονίας και ευφορίας, επίσης κοινά στις επιθανάτιες εμπειρίες, είναι δυνατό να προκληθούν μέσω διαφόρων φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η ορμόνη νοραδρεναλίνη, που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο, μπορεί να δημιουργήσει έντονα θετικά συναισθήματα, ψευδαισθήσεις και άλλες ψυχικές εμπειρίες παρόμοιες με αυτές των επιθανάτιων.

Εν κατακλείδι, κατά τους επιστήμονες, «η επιστημονική εμπειρία δείχνει ότι όλες οι όψεις μιας επιθανάτιας εμπειρίας έχουν νευρο-φυσιολογική ή ψυχολογική βάση».

Οι 5 τεχνολογικές επαναστάσεις της επόμενης 5ετίας από την IBM

Όπως κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, η IBΜ ανακοίνωσε τα «Επόμενα 5 σε 5», μια λίστα με πέντε τεχνολογικές επαναστάσεις για την επόμενη πενταετία. Φέτος προβλέπει για παράδειγμα την κατάργηση του πληκτρολογίου, αφού σύντομα θα μπορούμε να χειριζόμαστε τους υπολογιστές με τη σκέψη.

Φορτίστε το κινητό σας με νερό !


Ένα καινοτομικό σύστημα φόρτισης κινητών τηλεφώνων και άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών, που χρησιμοποιεί απλό νεράκι, δημιούργησε μια σουηδική εταιρεία. Η εταιρία myFC, με έδρα τη Στοκχόλμη, έκανε επίδειξη της πρωτοποριακής τεχνολογίας της στη διεθνή έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων «CES 2012», στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ.


Ασθενείς σε κατάσταση φυτού αποκρίνονται στις εντολές γιατρών


Ασθενείς που δεν έχουν πέσει μεν σε κώμα, βρίσκονται όμως σε κατάσταση φυτού και δεν έχουν καμία δυνατότητα επικοινωνίας, στην πραγματικότητα ακούν και...
καταλαβαίνουν τις φωνές των ανθρώπων γύρων τους, επιβεβαιώνουν πειράματα στη Βρετανία. Μάλιστα στο πείραμα χρησιμοποιήθηκε

Το μυστηριώδες πείραμα του Μόντρεαλ και η εφαρμογή του στην παγκόσμια οικονομική κρίση

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο Καναδάς είναι μια από τις πιο ανεπτυγμένες...

οικονομίες του κόσμου, που κόντρα στην κρίση δεν έχει ανεργία και συνεχίζει, ακόμη και σήμερα, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν όμως ότι...

Το φαινόμενο της αυτόματης Ανθρώπινης αυτανάφλεξης

Αυτόματη Ανθρώπινη Ανάφλεξη (SHC)

ειναι ενα φαινομενο ανεξήγητης καύσης ανθρώπων που έχουν αποτεφρωθεί μυστηριωδώς. Η Ανθρώπινη αυτανάφλεξη αφήνει ένα σωρό από στάχτη, δίχως ή φωτιά νά έχει επεκταθεί τριγύρω - μερικές φορές ούτε και στα ρούχα του θύματος. Αναφορά στο φαινόμενο υπάρχει και στα Ελληνικά βιβλία Ιατροδικαστικής . Το φαινόμενο δεν σχετίζεται με εμφανίσεις UFO αλλά τοποθετείται στα ...


....ανεξήγητα φαινόμενα.


ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Σύμφωνα μέ το περιοδικό ΡURSUIΤ (Φθινόπωρο 1976), ενας Αντρας με το όνομα Τζών Μπέντλευ στις 5 Δεκεμβρίου 1966 αποτεφρώθηκε όλο τό σώμα του έκτός από τμήμα του ένός ποδιού μέ την παντόφλα του. Τό περιστατικά συνέβη στό σπίτι του καί στό δωμάτιο δέν έμειναν άλλα σημάδια τής φωτιάς έκτός απο μία τρύπα στό πάτωμα πού είχε σχηματιστεί άπ' την ανάφλεξη τού σώματος, τό οποίο και έπεσε μέσα απ' αυτήν στο ισόγειο. Ο ανακριτής χαρακτήρισε τό θάνατο σαν ατύχημα, ή περίπτωση όμως αύτή είναι μία άπό 280 καί περισσότερες άλλες ανεξήγητων αυτόματων ανθρωπίνων αναφλέξεων.

Η ΚΥΡΙΑ ΜΑΙΡΗ

Το βράδυ της 1ης Ιουλίου του 1951, η κυρία Mary Reeser, κάηκε ολοσχερώς.Η πυροσβεστική υπηρεσία χρειάστηκε λίγα λεπτά για να σβήσει τη φλόγα με έναν φορητό πυροσβεστήρα. Αμέσως μετά άρχισαν οι έρευνες. Αυτό όμως που αντίκρισε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής ομάδας ήταν πράγματι απίστευτο. Στη μέση του πατώματος ένας μαύρος κύκλος, διαμέτρου λίγο περισσότερο από ένα μέτρο, προσδιόριζε το σημείο που βρίσκονταν τα καμένα απομεινάρια μιας πολυθρόνας, μαζί με τα παραμορφωμένα υπολείμματα ενός ανθρώπινου πτώματος. Κομμάτια από το συκώτι κολλημένα σε τμήματα της σπονδυλικής στήλης, ένα περίεργα συρρικνωμένο κρανίο, ένα πόδι που φορούσε ακόμα μια μαύρη σατέν παντόφλα σε έναν μαύρο σωρό από στάχτες.


ΤΑ ΕΧΑΣΑΝ

Αν και τα είχαν εντελώς χαμένα, τόσο ο αξιωματικός όσο και ο ιατροδικαστής που έφθασε στο δωμάτιο λίγο μετά αποφάσισαν ότι επρόκειτο για δυστύχημα και έδωσαν εντολή να μεταφερθεί το πτώμα στο πλησιέστερο νοσοκομείο για εξέταση. Στην έρευνα που ακολούθησε πήραν μέρος αξιωματικοί της ασφάλειας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και ειδικοί σε θέματα εμπρησμού. Κανένας δεν μπόρεσε να καταλήξει σε ένα λογικό συμπέρασμα. Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται τεράστια ποσότητα θερμότητας για να μεταβληθεί σε αυτό που απέμεινε από την κυρία Reeser. Όμως, ποια πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους θα άφηνε ανέπαφες τις ακουμπισμένες στο κομοδίνο εφημερίδες, τα γύρω έπιπλα, τους τοίχους και την ταπετσαρία; Τι είδους φλόγα ήταν εκείνη που έλιωσε δύο κεριά λίγα μέτρα μακρύτερα, αφήνοντας όμως ανέπαφα τα φιτίλια; Γιατί το ένα πόδι του θύματος δεν είχε καθόλου καεί και τι σχέση είχε το γεγονός ότι βρισκόταν έξω από τον μυστηριώδη μαύρο κύκλο του ενός μέτρου; γιατί οι γύρω τοίχοι καί η οροφή, στο σημείο που βρέθηκε το πτώμα, ήταν καλυμμένοι με μια περίεργη ελαιώδη ουσία;


ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ

Η εμπειρία των αξιωματικών δεν στάθηκε ικανή να εξηγήσει αυτά τα μυστηριώδη στοιχεία. Ακόμα και οι έρευνες πρακτόρων του FBI που κλήθηκαν από την τοπική αστυνομία για να ρίξουν φως στην υπόθεση δεν είχαν καλύτερη τύχη. Το μόνο που προστέθηκε στις γνωματεύσεις ήταν το συμπέρασμα ότι για την ανάφλεξη δεν χρησιμοποιήθηκαν χημικά ή άλλες ουσίες επιτάχυνσης της καύσης.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Το τελικό πόρισμα ήρθε από τον ανθρωπολόγο, Dr Wilton Krogman, καθηγητή της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Penssylvania, με μακρά εξειδίκευση στην έρευνα και μελέτη των επιπτώσεων της φωτιάς στο ανθρώπινο σώμα. Ηταν ένα πόρισμα που αποτέλεσε και την επίσημη ομολογία της ανθρώπινης γνώσης ότι υπάρχουν ακόμα και σήμερα φαινόμενα γύρω μας που δεν μπορούν να εξηγηθούν.


ΗTAN H ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΓΕΓΡΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ

Το ανωτέρω Ιστορικό αποτελεί την πρώτη επίσημα διαπιστωμένη και καταγεγραμμένη απόδειξη της ύπαρξής της αυτοματης Ανθρώπινης Αυταναφλεξης. Μέχρι τότε, ακουγόταν από στόμα σε στόμα, χωρίς ποτέ κανείς να τολμά να υποστηρίξει ανοιχτά την ύπαρξή του, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί τουλάχιστον αιρετικός. Όμως στην περίπτωση της κυρίας Reeser χρησιμοποιήθηκαν, για πρώτη φορά, όλες οι μοντέρνες μέθοδοι επιστημονικής εξέτασης για τον προσδιορισμό του, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι υπήρξε και αποτέλεσμα. Στο μεταξύ οι αναφορές παρόμοιων περιστατικών συνεχώς πληθαίνουν. Σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς καμία προειδοποίηση άτομα, κατά τα άλλα υγιή, πεθαίνουν καιγόμενα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.Το περίεργο της υπόθεσης ειναι πως κανένα από τα γύρω αντικείμενα δεν επηρεάζεται στο παραμικρό. Ακόμα πιο παράξενο είναι το γεγονός ότι ολόκληρα μέλη του σώματος παραμένουν ανέπαφα, κάτι που ισχύει ακόμα και για τα ρούχα, τις κάλτσες και τα παπούτσια των θυμάτων. Στο σημείο αυτό οποιαδήποτε λογικά αίτια και θεωρίες καταρρίπτονται. Τα κόκαλα των θυμάτων σχεδόν πάντα μεταβάλλονται επίσης σε στάχτες. Για όλους εμάς δεν ακούγεται περίεργο, όμως για εκείνους που ξέρουν περισσότερα σίγουρα είναι. Το ανθρώπινο σώμα είναι τρομερά δύσκολο να καεί ολοκληρωτικά. Πολύ λίγοι τρόποι υπάρχουν για να φθάσει κανείς τη θερμοκρασία των 1.380 βαθμών Κελσίου, η οποία είναι απαραίτητη προκειμένου να μεταβληθούν τα οστά σε σκόνη. Ακόμα και τα κρεματόρια των Ναζί δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τους 950 βαθμούς, αφήνοντας σε αυτήν τη θερμοκρασία αρκετά οστά ανέπαφα.


ΤΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ;

Υπάρχουν διάφορες εξηγήσεις για τις διάφορες περιπτώσεις της Αυτοματης Ανθρωπινης αυταναφλεξης που χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες: α)Υπερφυσικές εξηγήσεις,όπως για παράδειγμα ένα φάντασμα ή ένα εξωγήινο ον που προκάλεσε το γεγονός.β) Φυσικές εξηγήσεις,που μιλάνε για κάποιο άγνωστο ή υπο συνθήκες μη παρατηρήσιμο φαινόμενο,όπως η παραγωγή ασυνήθιστα συμπυκνωμένου αερίου ή αυξημένα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα που προκάλεσαν την ΑΑΑ και γ) φυσικές επίσης εξηγήσεις που αφορούν όμως μια εξωτερική πηγή ανάφλεξης όπως π.χ. ένα τσιγάρο που έπεσε απο το θύμα.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ

Υπάρχουν ομως και πολλές αντιρρήσεις σχετικά με τις φυσικές εξηγήσεις και αυτό έχει να κάνει με τον βαθμό της καύσης του σώματος σε σχέση με τον περιβάλλοντα χώρο .Πράγματι ένα κοινό σημείο των περιπτώσεων της αυτόματης Ανθρωπινης αυτανάφλεξης έιναι ότι ενώ το σώμα ή ενα μεγάλο μέρος του σώματος του θύματος έχει υποστεί έγκαυμα εξαιρετικά μεγάλου βαθμού, τα κάτω άκρα του σώματος και ο περιβάλλων χώρος έχουν μείνει άθικτα.Κάτι πράγματι εντυπωσιακό όσο και παράξενο !

Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΥ

Υπάρχει μια θεωρία που λέει οτι εάν κάποιος είναι αλκοολικός και καπνίζει ενώ ταυτόχρονα πίνει ένα δυνατό ποτό,αυτό αυξάνει το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα σε σημείο που μπορεί να δημιουργηθεί ανάφλεξη.Ωστόσο,αυτή η εξήγηση είναι αβάσιμη διότι συνήθως η αιθανόλη κάιγεται μόνο εάν η συγκέντρωσή της είναι άνω του 23% περίπου,ενώ ένα θανάσιμα τοξικό επίπεδο έιναι περίπου 1%.Για να επιτευχθεί λοιπόν ένα επίπεδο αλκοόλ στο αίμα της τάξης του 20% θα σήμαινε την πόση πολλών φιαλών καθαρής βότκας για παράδειγμα.


Η ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΗ ΕΞΗΓΗΣΗ

Η επικρατέστερη και λογικότερη από αυτές είναι το λεγόμενο "εφέ του φιτιλιού : Σύμφωνα με αυτό το λίπος του δέρματος, για άγνωστους λόγους, λιώνει ξαφνικά επάνω στα ρούχα των θυμάτων και μεταβάλλεται στην κυριολεξία σε φιτίλι, έτοιμο να πάρει φωτιά.Η θεωρία αυτή εξηγεί εν μέρει κάποια από τα φαινόμενα, αλλά αν τη δει κάποιος στο σύνολό της, διαπιστώνει ότι κάθε άλλο παρά στιβαρή είναι. Δεν εξηγεί καθόλου πώς μπορούν να αναπτυχθούν οι τεράστιες θερμοκρασίες. Τελευταία μια νέα εξήγηση αρχίζει να κερδίζει ολο ένα περισσότερο έδαφος: Η ξαφνική επιτάχυνση του μεταβολισμού που αποδίδεται σε μια νέα συνομοταξία "αναρχικών μορίων. Τα μόρια αυτά προκαλούν αλυσιδωτές επιταχυνόμενες αντιδράσεις με τις βιοχημικές ουσίες, οι οποίες παράγουν ενέργεια στο ανθρώπινο σώμα και χρησιμοποιούνται κανονικά για να απελευθερώσουν ενέργεια με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Η φύση έχει φροντίσει να απομονώσει τα "εργαστήρια_ Παραγωγής ενέργειας Του σώματος που βρίσκονται σε κάθε κύτταρο, με τη βοήθεια μεμβρανών. Όμως αυτές οι μεμβράνες μπορεί (θεωρητικό τουλάχιστο) να σπάσουν και τότε η θερμότητα που θα αναπτύσσεται είναι παραπάνω από αρκετή για το φαινόμενο SHC. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η διάσπαση ενός μόνο γραμμαρίου γλυκόζης (το καύσιμο του οργανισμού) απελευθερώνει 38.000 joule, θερμότητα αρκετή για να ζεστάνει ένα φλιτζάνι με καφέ.


ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Ίσως χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι το φαινόμενο να εξηγηθεί πλήρως. Αλλά ακόμα και τότε η ανθρώπινη αυτανάφλεξη θα παραμένει ένα περίεργο επιστημονικό φαινόμενο, από εκείνα που φέρνουν τη φανταστική λογοτεχνία σε σημείο σύγκλισης με την πραγματικότητα.

Ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να κόβεται αμέσως

Οι γιατροί στα μαιευτήρια θα πρέπει να καθυστερούν λίγα λεπτά πριν κόψουν τον ομφάλιο λώρο του νεογέννητου μωρού, σύμφωνα με μία νέα σουηδική επιστημονική έρευνα, επειδή αυτό θα είναι καλύτερο για την υγεία του παιδιού, καθώς μειώνεται ο κίνδυνος να πάσχει από αναιμία λόγω έλλειψης σιδήρου.
 Διεθνώς, περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά προσχολικής

Tα σεξουαλικά νοσήματα αλλάζουν την μυρωδιά του σώματος



Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό πως αρκετά από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα δεν έχουν εμφανή συμπτώματα, μέχρι να εκδηλωθεί η νόσος. Σε έρευνα όμως που έκαναν Pώσοι επιστήμονες, βρήκαν ότι κάποια από αυτά γίνονται αισθητά με την μυρωδιά. Στο πλαίσιο της μελέτης, μία ομάδα γυναικών κλήθηκε να μυρίσει ιδρώτα ανδρών που είχαν χωριστεί σε δύο ομάδες.

Aυξάνεται ο δείκτης νοημοσύνης με τις σπουδές ?


Η συσχέτιση δείκτη νοημοσύνης και μορφωτικού επιπέδου είναι καλά τεκμηριωμένη, αλλά ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί αν η μόρφωση όντως αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, δεδομένου ότι είναι πιθανό τα παιδιά που εκ φύσεως έχουν υψηλότερο IQ να επιλέγουν να σπουδάζουν περισσότερο. Όμως μια νέα μελέτη έδειξε ότι η μόρφωση αυξάνει πράγματι τον δείκτη νοημοσύνης.  Η μελέτη έδειξε ότι κάθε πρόσθετος χρόνος στα θρανία αυξάνει το IQ κατά 4 μονάδες.
Η μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), υποδηλώνει πως η μάθηση ασκεί «μετρήσιμη επίδραση» στον δείκτη νοημοσύνης στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής.

Για να διερευνήσουν το θέμα, επιστήμονες από τη Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας και το Πανεπιστήμιο του Όσλο, χρησιμοποίησαν στοιχεία από ένα φυσικό πείραμα που αφορούσε το νορβηγικό εκπαιδευτικό σύστημα και τις επιδράσεις του σε 107.223 παιδιά.
Την περίοδο 1955-1972, αυξήθηκε σταδιακά στις διάφορες πολιτείες της Νορβηγίας η υποχρεωτική εκπαίδευση με αποτέλεσμα να πρέπει οι πολίτες να πηγαίνουν στο σχολείο έως τα 16 τους χρόνια, από τα 14 που ίσχυε. Επίσης, όταν εξάλλου τα αγόρια γίνονταν 19 ετών και πήγαιναν στον στρατό, υποβάλλονταν σε μετρήσεις του δείκτη νοημοσύνης τους.

Αναλύοντας αυτά τα στοιχεία, οι ερευνητές εντόπισαν «μια αυνήθιστα μεγάλη αύξηση στον μέσο IQ», η οποία ακολουθούσε την σταδιακά εφαρμοζόμενη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της Νορβηγίας. Στην πραγματικότητα, κάθε αύξηση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης κατά 1 χρόνο, οδηγούσε σε αύξηση του μέσου IQ κατά 3,7 μονάδες. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι η μόρφωση ενδέχεται να αυξήσει σε στατιστικά σημαντικό βαθμό την ευφυϊα.  Ωστόσο δεν είναι σίγουρο καθώς άλλες αλλαγές που συνέβησαν στο κοινωνικό περιβάλλον ή ακόμα και κάποιο είδος “φυσικής επιλογής” ήταν αυτά που στη αύξησαν τον δείκτη νοημοσύνης.

7 Έξυπνοι γρίφοι ! για να δούμε θα τους λύσετε;

                                                                            #Γρίφος 1. “Η έξυπνη μέτρηση” (***)
Ένας έχει μια νταμιτζάνα κρασί και θέλει να δώσει σε φίλο του 1 λίτρο. Πώς μπορεί να το μετρήσει, χωρίς καθόλου απ’ το κρασί να πάει χαμένο, αν διαθέτει μόνο ένα δοχείο των 5 λίτρων και ένα των 3 λίτρων;…

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι… ανακατεμένα;


Κοιτάξοντας το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των παλαιότερων γραφομηχανών, θα διαπιστώσετε ότι τα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι...
μπερδεμένα μεταξύ τους!
Ποιος, όμως, αποφάσισε τη ρύθμιση αυτή και για ποιο λόγο ανακάτεψε τα γράμματα;

Μίνι Μικροσκόπιο για iPhone 60x

Ο κόσμος σου σε μεγέθυνση.
Το iPhone 4 (και 4S) μετατρέπεται σε ένα πολύ ισχυρό μικροσκόπιο, με τη βοήθεια του μίνι μικροσκοπίου με μεγέθυνση 60x του Gadget-shop.gr. Χάρη στην ειδική του θήκη εφαρμόζει άψογα –και χωρίς πολύ κόπο–

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Εικόνες του εγκεφάλου την ώρα που χάνει τη συνείδησή του

Για πρώτη φορά Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να απεικονίσουν τον εγκέφαλο τις οριακές εκείνες στιγμές που εισέρχεται στην κατάσταση του ασυνείδητου, υπό την επήρεια αναισθητικού.
Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή αναισθησιολογίας Μπράϊαν Πόλαρντ, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναισθησιολογίας στο Άμστερνταμ, κατέγραψαν την αυξομείωση της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο την ώρα που ο ασθενής χάνει τις αισθήσεις του και διαπίστωσαν, προς μεγάλη έκπληξή τους,

Συσκευή “εξαφανίζει” τον ήχο


Ερευνητές στις ΗΠΑ παρουσίασαν μια συσκευή η οποία «εξαφανίζει» τα ηχητικά κύματα. Η τεχνολογία έχει (θεωρητικώς) πολλές εφαρμογές αφού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή συναυλιακών χώρων εξαιρετικής ακουστικής ή ακόμη και για να «κρύβει» πλοία από τα ραντάρ και τα σόναρ.  Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα η έρευνα γύρω από μια νέα οικογένεια υλικών – πρόκειται για τα λεγόμενα μεταϋλικά -  τα οποία δεν υπάρχουν στην φύση αλλά δημιουργούνται στα εργαστήρια. Τα υλικά αυτά έχουν πολλές και εντυπωσιακές ιδιότητες με πιο ενδιαφέρουσες τις οπτικές με τις οποίες πειραματίζονται οι επιστήμονες.


Χρησιμοποιώντας μεταϋλικά διάφορες ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει συσκευές που απορροφούν ή κυρτώνουν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα (το φως) κάνοντας έτσι αόρατα τα αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σε αυτές.  Ερευνητές του Πανεπιστημίου Duke βρήκαν τρόπο για να κάνουν το ίδιο και στα ηχητικά κύματα.

«Το πώς γίνεται αντιληπτό κάτι είτε είναι κάτι ορατό είτε ακουστικό έχει να κάνει με κάποιο είδος κύματος. Έτσι οι βασικές αρχές της απόκρυψης κάποιου οπτικού ερεθίσματος ισχύουν και για την απόκρυψη κάποιου ηχητικού. Βέβαια η κατασκευή μεταϋλικών διαφέρει ανάμεσα σε εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για ηλεκτρομαγνητισμό από εκείνα για τον ήχο αφού θα πρέπει να έχουν διαφορετικές ιδιότητες» δήλωσε  ο Στίβεν Κάμερ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Η συσκευή που παρουσίασαν οι ερευνητές αποτελείται από φύλλα πλαστικής ύλης που διαθέτουν πολλές σειρές από τρύπες. Στην πραγματικότητα η συσκευή δεν απορροφά ή εξαφανίζει με κάποιο τρόπο τα ηχητικά κύματα με τα οποία έρχεται σε επαφή αλλά τα απομακρύνει ή καλύτερα τα ανακατευθύνει. Έτσι , κάποιος που προσπαθεί για παράδειγμα να εντοπίσει με σόναρ κάποιο σκάφος στη θάλασσα δεν θα καταφέρει να το πετύχει αν το σκάφος έχει ενεργοποιημένη τη συγκεκριμένη συσκευή.

Δημιουργήθηκε το πρώτο… μαγνητικό σαπούνι!


 Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες κατασκεύασαν το πρώτο σαπούνι στον κόσμο, που ανταποκρίνεται σε μαγνητικά πεδία και συνεπώς δικαιούται τον τίτλο του πρώτου μαγνητικού σαπουνιού στην ιστορία.  Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζούλιαν Ιστόου του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο γερμανικό χημικό περιοδικό “Angewandte Chemie”, δημιούργησαν ένα σαπούνι που μοιάζει απολύτως με κανονικό σαπούνι, όμως περιέχει μικροσκοπικά

Η υπερθερμία καταπολεμά τον καρκίνο



Μία διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου η οποία είναι ακίνδυνη και χωρίς παρενέργειες για τον ασθενή , η υπερθερμία, αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως ιατρική πράξη από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της χώρας μας και απομένει η δημοσίευση στο ΦΕΚ προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Αθήνα στο νοσοκομείο Αττικόν και σε δύο ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από το 2010 έχει τύχει θετικής αποδοχής αίτημα για προμήθεια του ειδικού μηχανήματος από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Πέτρα στα νεφρά + video

Συνήθη μεγέθη πέτρας στα νεφρά
Η πέτρα στα νεφρά (νεφρολιθίαση) δημιουργείται από μεταλλικά άλλατα που βρίσκονται  στα ούρα. Αυτά τα μεταλλικά άλλατα όταν βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση σχηματίζουν στερεές ουσίες (κρύσταλλοποιούνται και δημιουργούν άμμο)  στις οποίες επικάθεται συνήθως και ασβέστιο.
Τελικά οι στερεές ουσίες ενώνονται και δημιουργούν την πέτρα στα νεφρά. Συνήθως στα ούρα υπάρχουν χημικές

Πως να αντιμετωπίσετε το hangover + video


Το hangover αποκαλείται η κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι κάποιος που ξυπνά έπειτα από μία νύχτα μέθης με μεγάλη κατανάλωσης αλκοόλ. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι ένα ανακατωμένο στομάχι, μία πολύ άσχημη γεύση στο στόμα, και πονοκέφαλος. Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που σχετίζονται με τα συμπτώματα του hangover.

Ασπιρίνη: O κίνδυνος αιμορραγίας υπερτερεί του οφέλους

Tα υγιή άτομα που λαμβάνουν ασπιρίνη για προληπτικούς λόγους ως «ασπίδα» ενάντια στα καρδιακά και στα εγκεφαλικά επεισόδια, μάλλον θα έπρεπε να αναθεωρήσουν την τακτική τους. Και αυτό διότι, όπως αναφέρουν βρετανοί ερευνητές με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine, οι υγιείς που λαμβάνουν

Δεν υπάρχει “σημείο” G στον γυναικείο οργασμό

Μπορεί αρκετές γυναίκες να παίρνουν όρκο ότι διαθέτουν ένα συγκεκριμένο σημείο στον κόλπο τους, που “πυροδοτεί” τον οργασμό τους, όμως μια νέα επιστημονική επανεκτίμηση όλων των σχετικών σεξουαλικών ερευνών, που έχουν γίνει κατά τα τελευταία 60 χρόνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η επιστήμη δεν μπορεί, τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα τεχνολογικές και διαγνωστικές δυνατότητές της, να εντοπίσει ένα τέτοιο “σημείο G”.
Η ομάδα των Αμερικανών και Ισραηλινών ερευνητών, που παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο περιοδικό σεξουαλικής ιατρικής “Journal of Sexual Medicine”, ανέλυσαν 96 μελέτες πάνω στο επίμαχο ζήτημα

Τα ψυχεδελικά μανιτάρια ίσως έχουν θεραπευτική δράση

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες απέκτησαν μια πιο συγκεκριμένη εικόνα του τρόπου που τα “μαγικά μανιτάρια” επιδρούν στον ανθρώπινο νου, χάρη σε δύο νέες επιστημονικές έρευνες που μελέτησαν τη επίπτωση που έχει στον εγκέφαλο η ψιλοσυμβίνη, η βασική δραστική ουσία στα ψυχεδελικά μανιτάρια, η οποία μάλιστα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί θεραπευτικά και κατά της κατάθλιψης, βοηθώντας

Επιτυχής θεραπεία τύφλωσης, με εμβρυικά βλαστικά κύτταρα


 
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν εν μέρει

δύο ανθρώπους που έπασχαν από μια εκφυλιστική μορφή τύφλωσης, χρησιμοποιώντας μια πρωτοποριακή μέθοδο εισαγωγής στα μάτια τους εμβρυικών βλαστικών κυττάρων και μάλιστα χωρίς να υπάρξουν οποιεσδήποτε παρενέργειες.

Οι επιστήμονες δημιουργούν χάπι που θα αντικαθιστά την άσκηση

Έχετε ενθουσιαστεί ήδη όσο κι εμείς; Και που να διαβάσετε τη συνέχεια.
..

Τα 10 πιο υπέροχα πειράματα φυσικής που έγιναν ποτέ!


Ο Robert P. Crease, μέλος του τμήματος φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου
της Νέας Υόρκης...

στο Stony Brook και ιστορικός στο Εθνικό Εργαστήριο του Brookhaven, είχε ζητήσει σε έναν αριθμό φυσικών επιστημόνων να κατονομάσουν τα πιο υπέροχα πειράματα όλων των εποχών. Με βάση το κείμενο του George Johnson που δημοσιεύτηκε στο New York Times θα δούμε στη συνέχεια τα 10 πειράματα που ήρθαν πρώτα σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα...